fbpx
Ga naar content

Arbeidscontracten: Artikelen

Informatieve artikelen door de Judex redactie

Wat is het verschil tussen een uitzendovereenkomst en payrolling?

Payrolling lijkt erg veel op uitzenden. Bij payrolling gaat het ook om drie partijen: het payrollbedrijf (de formele werkgever), de inlener en de werknemer. Het payrollbedrijf sluit een arbeidsovereenkomst met de werknemer om deze vervolgens bij de inlener aan het werk te stellen.

Lees verder

Ontslagvergunning nodig om opdracht ZZP’er te beëindigen?

Soms heeft een freelancer of ZZP'er dezelfde ontslagbescherming als een werknemer. Hoe dat kan? In de wetgeving die regelt dat een werkgever alleen een arbeidsovereenkomst kan opzeggen na een verkregen ontslagvergunning, wordt het begrip "arbeidsovereenkomst" erg ruim omschreven.

Lees verder

Overeenkomst van opdracht of arbeidsovereenkomst?

Het komt met enige regelmaat voor dat er tussen twee partijen een discussie ontstaat over de vraag of een bepaalde samenwerking nu gezien moet worden als een overeenkomst van opdracht (bijvoorbeeld een freelance-overeenkomst of een managementovereenkomst) of dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst.

Lees verder

Welke VAR-verklaringen bestaan er?

Voor de meeste freelancers of ZZP-ers is de VAR-wuo (Verklaring arbeidsrelatie winst uit onderneming) verreweg de belangrijkste. Maar er zijn nog drie andere VAR-verklaringen.

Lees verder

Geen uitzondering meer bij verlengen van arbeidscontracten van jonge werknemers

Voor jongere werknemers golden tijdelijk bijzondere regels als het ging om het aantal en de maximale duur van tijdelijke arbeidscontracten.

Lees verder

Wat is een geheimhoudingsbeding precies?

Een geheimhoudingsbeding is een vrij veel voorkomende bepaling in een arbeidsovereenkomst. Met een geheimhoudingsbeding probeert uw werkgever te voorkomen dat u bedrijfsgevoelige informatie deelt met anderen, bijvoorbeeld met een nieuwe werkgever.

Lees verder

Wat houdt een verbod op nevenwerkzaamheden in?

Een verbod op nevenwerkzaamheden heeft betrekking op de periode tijdens het bestaan van de arbeidsovereenkomst. Dit is het grootste verschil met een concurrentiebeding dat betrekking heeft op de periode na afloop van uw arbeidsovereenkomst.

Lees verder

Mag ik mijn werkgever beconcurreren als ik geen concurrentiebeding heb?

Als u geen concurrentie- of relatiebeding heeft, dan bent u in principe volledig vrij in uw arbeidskeuze. U mag zondermeer bij een concurrerende onderneming aan de slag en ook mag u zelf een concurrerende onderneming starten.

Lees verder

Wat is een relatiebeding?

Met een relatiebeding wordt in het algemeen een beding bedoelt op grond waarvan het u verboden wordt om na het einde van de arbeidsovereenkomst nog contact te onderhouden met relaties van de werkgever.

Lees verder

Concurrentiebeding en de proeftijd

In de proeftijd kan zowel uw werkgever als u zelf de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang beëindigen. Wat betekent dit nu voor een eventueel overeengekomen concurrentiebeding?

Lees verder

Maak kennis met onze scheidingsexperts

De drie beloftes van Judex

  • ONTZORGING

    Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

  • PERSOONLIJK

    Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

  • KWALITEIT

    Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven