Wat is een beroepsziekte?
Een beroepsziekte is een ziekte of aandoening die het gevolg is van invloeden of factoren op en rondom het werk. Bij een beroepsziekte kan aan verschillende soorten van ziekten worden gedacht. Zo kan een werknemer bijvoorbeeld ziek worden als hij heeft gewerkt met asbest of met bepaalde oplosmiddelen.
Maar er kan ook sprake zijn van klachten aan schouders, nek, polsen, armen en ellebogen als gevolg van chronische overbelasting (RSI) of psychisch letsel. Ook een burn-out valt in de categorie beroepsziekten.
Een werkgever is in veel gevallen aansprakelijk voor de schade die u als werknemer lijdt als er sprake is van een beroepsziekte. Om uw werkgever aansprakelijk te kunnen stellen, moet u wel duidelijk kunnen maken dat de beroepsziekte ontstaan is in de uitoefening van uw werkzaamheden.
Ook moet duidelijk worden dat uw werkgever in bepaalde mate zijn zorgplicht geschonden heeft. Dit is bijvoorbeeld het geval als uw werkgever de veiligheid onvoldoende in acht heeft genomen en voorschriften die het werken met bepaalde stoffen verbieden, heeft genegeerd.
De meest bekende vormen van beroepsziekten zijn:
- RSI (klachten aan gewrichten door chronische overbelasting)
- Overspannenheid of burn-out
- Aandoeningen aan long- en luchtwegen
- Aandoeningen aan het zenuwstelsel (OPS)
- Huidaandoeningen (kappersexceem)
Als de beroepsziekte tot arbeidsongeschiktheid leidt, kan een forse inkomensschade ontstaan, met name ook in de toekomst. Als de aansprakelijkheid van de werkgever gegeven is, komt dit allemaal voor zijn rekening.
Ook interessant voor u:
- Aandoeningen aan het zenuwstelsel (OPS)
- Aandoeningen aan long- en luchtwegen (asbest)
- Aansprakelijkheid van de werkgever bij verkeersongevallen
- Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een arbeidsongeval?
- Huidaandoeningen (kappersexceem)
- Ongevallen tijdens personeelsuitjes
- Overspannenheid of burn-out
- RSI (klachten aan gewrichten door chronische overbelasting)
- Veiligheid op het werk
- Wat is een arbeidsongeval?