Ambtenarenrecht: Artikelen
Informatieve artikelen door de Judex redactie
Voorlopige voorziening: de spoedprocedure voor ambtenaren
Aangezien bezwaar, beroep en hoger beroep veel tijd in beslag kunnen nemen, kan het verstandig zijn om te onderzoeken of er in uw situatie een mogelijkheid is om een spoedprocedure te starten, een zogenaamde voorlopige voorziening.
Lees verderAls ambtenaar hoger beroep instellen tegen een beslissing van de bestuursrechter
Als u het niet eens bent met de uitspraak van de rechtbank kunt u binnen zes weken in hoger beroep gaan bij de Centrale Raad van beroep in Utrecht.
Lees verderOp welk pensioen heb ik als ambtenaar recht?
Als ambtenaar kunt u een beroep doen op verschillende regelingen die betrekking hebben op uw pensioen of oudedag.
Lees verderAls ambtenaar beroep instellen bij de bestuursrechter
Tegen een besluit van uw werkgever kunt u als ambtenaar bezwaar maken. Als dit bezwaar niet succesvol is, kunt u tegen de beslissing op bezwaar beroep instellen bij de onafhankelijke rechter. Deze onafhankelijke rechter is de bestuursrechter.
Lees verderHoe maak ik als ambtenaar bezwaar tegen een besluit?
Als ambtenaar kunt u tegen besluiten en andere handelingen bezwaar maken. Het bezwaar moet u indienen bij uw werkgever, in vaktaal het bevoegd gezag.
Lees verderWat is een besluit volgens het ambtenarenrecht?
De officiële definitie van een besluit luidt als volgt: een besluit is een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling.
Lees verderWachtgeld en uitkering voor de ontslagen ambtenaar
Tot 2001 vielen ambtenaren onder wachtgeldregelingen. Vanaf 2001 vallen ambtenaren onder de toepassing van de werkloosheidswet (WW).
Lees verderOntslag met wederzijds goedvinden voor ambtenaren
Ook als ambtenaar is het soms mogelijk om met uw werkgever een beëindigingsregeling te treffen. In feite gaat het dan om een situatie waarbij u in overleg met uw werkgever afspraken maakt over de voorwaarden waaronder uw dienstverband gaat eindigen.
Lees verderOntslagverboden in het ambtenarenrecht
In de verschillende rechtspositieregelingen is een aantal ontslagverboden opgenomen. Deze ontslagverboden zijn onder andere bedoeld om zieke en zwangere ambtenaren te beschermen.
Lees verderAmbtenarenontslag op andere gronden
Naast de min of meer bekende ontslaggronden zoals ontslag wegens reorganisatie, ongeschiktheid voor de functie en langdurige arbeidsongeschiktheid, zijn er in vrijwel elke rechtspositieregeling nog een groot aantal andere ontslaggronden opgenomen.
Lees verder