Wat is een deskundigenoordeel (second opinion) precies?
Als u met uw werkgever van mening verschilt over de vraag of u ziek bent of over de aanpak van uw re-integratie, dan kunt u bij het UWV een zogenaamd deskundigenoordeel (second opinion) aanvragen.
Er zijn in feite vier soorten deskundigenoordelen. U, maar ook uw werkgever kan een deskundigenoordeel vragen met betrekking tot:
- de vraag of u wel of niet arbeidsongeschikt bent
- de vraag of uw werkgever voldoende re-integratie-inspanningen levert
- de vraag of u voldoende re-integratie-inspanningen levert
- de vraag of bepaalde werkzaamheden voor u passend zijn
U kunt een deskundigenoordeel aanvragen via een speciaal formulier. Het aanvragen van een deskundigenoordeel kost 100 euro.
Niet bindend
Nadat u een aanvraag voor een deskundigenoordeel heeft ingediend wordt u in principe binnen enkele weken opgeroepen bij het UWV uitgenodigd. Vaak zal dan een verzekeringsarts of een arbeidsdeskundige nader onderzoek doen en contact opnemen met de werkgever.
Kort daarna ontvang u, uw werkgever en de bedrijfsarts het oordeel van het UWV. Het is de bedoeling dat dit oordeel beide partijen duidelijkheid verschaft. Het deskundigenoordeel is echter niet bindend. Er is dus geen verplichting om het deskundigenoordeel op te volgen. Toch zal een rechter het deskundigenoordeel van het UWV vaak wel volgen.
Een voorbeeld.
Maikel meldt zich na een fikse ruzie met zijn leidinggevende ziek. De bedrijfsarts komt al snel tot de conclusie dat er niet zoveel aan de hand is en dat Maikel gewoon weer aan het werk moet. Maikel vindt dat hij niet tot werken in staat is en vraagt en deskundigenoordeel bij het UWV aan. Ondertussen stopt de werkgever de loonbetalingen.
Na enkele weken komt het UWV tot de conclusie dat Maikel wel degelijk ziek is. Maikel schrijft zijn werkgever nu aan en vraagt om uitbetaling van zijn loon met terugwerkende kracht. De werkgever van Maikel weigert dit.
Maikel stapt naar een advocaat en start een spoedprocedure om zijn loon op te eisen. In de procedure wordt door de advocaat van Maikel verwezen naar het deskundigenoordeel van het UWV. De rechter sluit zich bij het oordeel van het UWV aan en veroordeelt de werkgever om het loon van Maikel met terugwerkende kracht inclusief wettelijke rente en 20% wettelijke verhoging te betalen.
Ook interessant voor u:
- Heb ik ook recht op loon als er sprake is van een arbeidsconflict?
- Hoe ziet het verloop van mijn re-integratie eruit?
- Hoe zit het met mijn lease-auto, provisie en onkosten tijdens ziekte?
- Op hoeveel loon heb ik recht als ik ziek ben?
- Re-integreren: eigen werk of ander passend werk?
- Wanneer kan mijn werkgever de loonbetaling tijdens mijn ziekte stopzetten?
- Wat kan ik doen als mijn werkgever niet meewerkt aan mijn re-integratie?
- Wat kan mijn werkgever doen als ik niet meewerk aan re-integratie?
- Welke arts bepaalt uiteindelijk of ik ziek ben?