fbpx
Ga naar content

Ontslag: Veelgestelde vragen

Nee, het UWV zal u een WW-uitkering weigeren bij een ontslag op staande voet. Zorg er dan ook voor dat u eerst contact zoekt met een jurist voordat u zich tot het UWV wendt. Deze kan proberen het ontslag op staande voet om te zetten in een ontslag met wederzijds goedvinden zodat u alsnog uw…

Lees verder

Als u door uw werkgever terecht op staande voet bent ontslagen, dan heeft u géén recht op een transitievergoeding. In de wet is namelijk opgenomen dat de werknemer geen aanspraak maakt op transitievergoeding als hij of zij ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen kent de kantonrechter toch een vergoeding toe aan de…

Lees verder

Er dient voor een geldig ontslag op zijn minst sprake te zijn van een dringende reden. Dit houdt in dat u zich schuldig moet hebben gemaakt een ernstige misdraging. U kunt hierbij denken aan mishandeling, diefstal of bedreiging.

Er bestaat geen wettelijke verplichting voor de werkgever een bijdrage te leveren voor kosten. De werkgever heeft er echter wel belang bij dat de werknemer zich goed laat adviseren over het beëindigingsvoorstel. Er zijn dan ook werkgevers die dit gelijk aanbieden bij het eerste voorstel. Als dit niet zo is, dan kunt u dit meenemen…

Lees verder

Meestal is in de vaststellingsovereenkomst een finale kwijting opgenomen. Dit houdt in dat partijen met elkaar afspreken dat ze zich houden aan de afspraken uit de vaststellingsovereenkomst maar dat zij daarná niets meer van elkaar te vorderen hebben. Als u bijvoorbeeld nog achterstallig loon van uw werkgever tegoed heeft en dit is niet opgenomen in…

Lees verder

Sinds 1 juli 2015 dient een werkgever bij een formele beëindiging van de arbeidsovereenkomst een wettelijke transitievergoeding te betalen. Hoewel een werkgever niet verplicht is een transitievergoeding in een vaststellingsovereenkomst aan te bieden, is dit wel gebruikelijk.

Ja, als deze aan de juiste voorwaarden voldoet. In ieder geval is vereist: - Dat is opgenomen dat het initiatief van beëindiging van de arbeidsovereenkomst bij de werkgever ligt. - Dat is opgenomen dat de werknemer geen verwijt valt te maken. - De opzegtermijn die geldt voor de werkgever moet zijn doorlopen.

Een vaststellingsovereenkomst (ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd) is een document waarin de werkgever en werknemer afspraken maken over de beëindiging van het dienstverband. Als de vaststellingsovereenkomst aan de juiste voorwaarden voldoet, kan hiermee een WW-uitkering bij het UWV worden aangevraagd. In de vaststellingsovereenkomst zijn o.a. afspraken opgenomen over de einddatum van het dienstverband, de hoogte van…

Lees verder

Uw werkgever kan u niet verplichten om de vaststellingsovereenkomst te tekenen. Laat u vooral niet onder druk zetten en vraag om bedenktijd om zodoende advies in te winnen. Als u de vaststellingsovereenkomst niet tekent, dan blijft uw dienstverband (voorlopig) nog in stand. Uw werkgever kan nooit zomaar uw dienstverband beëindigen. Afhankelijk van de ontslaggrond zal…

Lees verder

Ja, dat kan! Sinds 1 juli 2015 is er een wettelijke bedenktermijn voor werknemers van twee weken in het leven geroepen. Dus als u de vaststellingsovereenkomst heeft getekend en u hebt er toch spijt van, dan kunt u zich binnen twee weken beroepen op de bedenktermijn en de vaststellingsovereenkomst laten ontbinden. Let wel, u dient…

Lees verder

Maak kennis met onze scheidingsexperts

De drie beloftes van Judex

  • ONTZORGING

    Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

  • PERSOONLIJK

    Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

  • KWALITEIT

    Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken

Heeft u hulp nodig bij ontslag?

De experts van Judex zorgen voor de juiste ondersteuning bij ontslag. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven