Wanneer kan ik ontslagen worden wegens een vertrouwensbreuk?
Het is moeilijk om exact aan te geven wanneer er sprake is van een zodanige vertrouwensbreuk dat u om die reden ontslagen kunt worden. In elk geval kan uw werkgever niet volstaan met de enkele opmerking dat hij geen vertrouwen meer heeft in een verdere samenwerking.
Uw werkgever zal aannemelijk moeten maken dat:
- Er zich voldoende zwaarwichtige feiten of omstandigheden hebben voorgedaan om te kunnen stellen dat er een vertrouwensbreuk ontstaan is, en
- De vertrouwensbreuk definitief en onherstelbaar is.
Hulp bij ontslag
Onze arbeidsjuristen staan voor u klaar
- Hogere vergoeding
- Ervaren team
- Direct een expert aan de lijn
Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen
Na aanvraag binnen 1 uur contact
Vraag adviesgesprek aanStel dat uw werkgever u beschuldigt van diefstal of verduistering zonder dit te kunnen bewijzen. Als uw werkgever in een dergelijke situatie een ontslagaanvraag indient wegens een vertrouwensbreuk, zal deze ontslagaanvraag hoogstwaarschijnlijk afgewezen worden.
De werkgever moet dus wel kunnen bewijzen of in elk geval aannemelijk maken dat er zich bepaalde ernstige feiten hebben voorgedaan. Stel dat u werkzaam bent als accountmanager en uw werkgever heeft u al een aantal malen aangesproken op het feit dat u niet goed in staat bent om uit te leggen welke zakelijke relaties u op een bepaalde dag bezocht heeft. Vervolgens krijgt u een schriftelijke waarschuwing.
Enige tijd later confronteert de werkgever u met een schriftelijke verklaring van een van zijn relaties. Deze relatie beweert dat u hem nooit bezocht heeft op de dag dat u uw werkgever juist gemeld heeft deze relatie uitgebreid gesproken te hebben. Uw werkgever kan in een dergelijke situatie met grote kans van slagen een ontslagprocedure wegens een vertrouwensbreuk starten. De feiten zijn voldoende ernstig (het voorliegen van uw werkgever) en de werkgever kan de feiten bewijzen of in elk geval aannemelijk maken (de schriftelijke verklaring van de zakelijke relatie).
Bij de afweging of de werkgever u kan ontslaan wegens een vertrouwensbreuk wordt ook rekening gehouden met:
- De lengte van uw dienstverband.
- Uw staat van dienst. Heeft u altijd goed gefunctioneerd?
- De vraag of u al eens eerder gewaarschuwd bent voor ontoelaatbaar gedrag.
- De vraag of eventuele collega’s ook bij de zaak betrokken zijn. En zo ja, vraagt de werkgever ook voor hen ontslag aan?
- Uw houding. Heeft u zelf geprobeerd om de verhouding tussen u en uw werkgever te normaliseren of heeft juist fel of zelfs agressief gereageerd?
De vraag of u rekening moet houden met ontslag hangt dus helemaal van uw specifieke omstandigheden af. Als u door uw werkgever geconfronteerd wordt met de opmerking dat hij vanwege een vertrouwensbreuk ontslag voor u gaat aanvragen, is het verstandig om zo spoedig mogelijk juridisch advies in te winnen.
In extreme gevallen zou uw werkgever zelfs kunnen besluiten om u ontslag op staande voet te geven. Het zal dan vaak om een zeer ernstige misdraging van uw kant moeten gaan.
Wilt u weten of ontslag in uw situatie eigenlijk wel mogelijk is? De experts van Judex kunnen u helpen bij elk geval van ontslag. Zij beoordelen uw rechtspositie en zorgen voor een zo’n optimaal mogelijk resultaat. U voert zelf de onderhandeling met werkgever of laat uw expert onderhandelen.
Bekijk via deze link de diensten rondom Ontslag.
Heeft u hulp nodig bij uw ontslag situatie?
Onze ervaren experts helpen u graag verder
Welke dienst past het beste bij uw situatie?
-
Ontslag bij wederzijds goedvinden
U voert zelf de onderhandeling met de werkgever of u laat uw expert onderhandelen.
Meer weten -
Ontslag op staande voet
Uw persoonlijke expert voert namens u de onderhandeling.
Meer weten -
Hulp bij ontslag
Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.
Meer weten
Aangesloten bij:
Ook interessant voor u:
- Bedrijfseconomisch ontslag, wat is dat?
- Beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden bij Wet Werk en Zekerheid
- Ben ik verplicht mijn bedrijfseigendommen in te leveren bij ontslag?
- Collectief ontslag
- Faillissement en ontslag
- Geschillen over ontslag met wederzijds goedvinden
- Heb ik bij bedrijfseconomisch ontslag recht op een ontslagvergoeding?
- Heb ik bij disfunctioneren recht op een transitievergoeding?
- Heb ik bij ontslag wegens een vertrouwensbreuk recht op een ontslagvergoeding?
- Heb ik na ontslag op staande voet nog recht op een ontslagvergoeding?