fbpx
Ga naar content

Hoe werkt ontslag met een vaststellingsovereenkomst

Wanneer uw werkgever uw arbeidsovereenkomst wilt beëindigen, bestaat de mogelijkheid dat hij u een ontslagvoorstel doet. Wanneer u dit overkomt, komt er veel op u af. Wat is het precies, waar moet u op letten voor u ergens akkoord mee gaat.

Ontslag met wederzijds goedvinden
Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst waarin u en uw werkgever afspraken vastleggen aangaande de beëindiging van het dienstverband. Dit ontslag met een vaststellingsovereenkomst, ook wel ontslag met wederzijds goedvinden genoemd, bevat onder andere de einddatum van uw arbeidsovereenkomst, de ontslagvergoeding en hoe de werkgever omgaat met eventuele kosten die u moet maken voor juridische ondersteuning.

Advies wat u moet doen bij een vaststellingsovereenkomst
Bij het ontvangen van een vaststellingsovereenkomst dient u goed te weten wat u nu wel of niet moet doen. U heeft bepaalde rechten waar u van op de hoogte moet zijn zodat u de beste voorwaarden krijgt.

Lees zorgvuldig het voorstel
Zodra u het voorstel heeft ontvangen, dient u deze goed te bestuderen. Wat staat er precies in of zijn er punten die niet correct zijn omschreven? Alle vragen die u heeft, noteert u.

Teken niet meteen
Teken nooit meteen. U dient eerst alles na te lopen en uit te zoeken. Een eerste voorstel is bijna nooit het beste voorstel wat uw werkgever kan doen. Dus kijk of er nog punten in zitten waar u over kunt onderhandelen.

Zorg voor extra bedenktijd
U moet voor zichzelf de beste voorwaarden zien te creëren. Dus laat u ook nooit onder druk zetten door uw werkgever. U kunt een zogenaamde protestbrief sturen waarin u om extra bedenktijd vraagt. Een juridisch specialist kan u helpen met het opstellen van zo’n brief.

Blijf in gesprek
Probeer het gehele traject rustig te blijven. Niets toezeggen en neutraal blijven is het beste wat u kunt doen. Luister naar wat uw werkgever te zeggen heeft en wijs ook niet meteen iets af. Door in gesprek te blijven, is het voor u makkelijker om nog betere voorwaarden te krijgen.

Zoek de juiste juridische hulp
In de vaststellingsovereenkomst staat meestal ook welk bedrag uw werkgever vergoedt voor eventuele juridische kosten van uw kant. Het kan ook zijn dat u een rechtsbijstandverzekering heeft. Daarna moet u op zoek gaan naar de juiste juridsche hulp die u rechtspositie beoordeelt en kijkt of het voorstel wat uw werkgever heeft gedaan een passend voorstel is gezien de omstandigheden. Uiteraard zal de juridisch expert kijken of hij/zij een beter voorstel voor u kan uitonderhandelen. Om dat te kunnen doen, moet u alles vertellen over uw arbeidsverleden bij uw werkgever. Zijn er ooit dingen voorgevallen of is er iets gebeurt in uw nadeel? Alle zaken die ertoe doen zijn belangrijk voor de expert om mee te nemen in de onderhandeling.

Veelvoorkomende vragen
We hebben een aantal veelvoorkomende vragen rondom de vaststellingsovereenkomst voor u op een rij gezet.

Wanneer ontvangt u een vaststellingsovereenkomst?
Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom uw werkgever het dienstverband wenst te beëindigen en een vaststellingsovereenkomst opstelt. Een reorganisatie zorgt ervoor dat uw functie vervalt of er is sprake van een arbeidsconflict. Een ontslag met een vaststellingsovereenkomst wordt ook wel ontslag met wederzijds goedvinden genoemd. Op het moment dat u en uw werkgever het eens worden, dan bespaart dit uw werkgever wel tijd en geld. Uw werkgever hoeft dan namelijk niet naar het UWV of de kantonrechter om toestemming te vragen voor het ontslag. Het voordeel voor u is dat u meestal een hogere ontslagvergoeding krijgt, u kunt afspraken maken over andere zaken en voor u is alles snel duidelijk en afgewikkeld.

Wat moet ik doen als ik niet wil tekenen?
Niet tekenen betekent niet altijd dat dit gunstiger is voor u. U denkt wellicht dat door niet te tekenen uw dienstverband gewoon doorloopt, maar uw werkgever kan dan proberen uw ontslag af te dwingen via de rechter of het UWV. Dus overleg eerst met een juridisch expert wat het beste is te doen. Hij of zij zal uw bijstaan gedurende het gehele traject.

Hoeveel bedenktijd is er om een vaststellingsovereenkomst te ontbinden?
Er geldt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Na het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst heeft u dus nog twee weken de tijd om alsnog van de overeenkomst af te zien. Wenst u het voorstel toch te ontbinden? Dan hoeft u dit enkel schriftelijk kenbaar te maken bij uw werkgever. Let erop dat de bedenktijd altijd vermeld staat in de vaststellingsovereenkomst. Als dit niet zo is, dan heeft u recht op drie weken bedenktijd.

Wat is de opzegtermijn bij een ontslag met een vaststellingsovereenkomst?
U en uw werkgever kunnen samen afspraken maken over de opzegtermijn. Het is echter wel belangrijk dat de opzegtermijn in de overeenkomst gelijk is aan de overeenkomst die geldt voor de werkgever. In uw arbeidsovereenkomst of de cao staat de opzegtermijn vermeld. Staat daar geen termijn in? Dan geldt de wettelijke opzegtermijn.

Heb ik recht op een ontslagvergoeding bij een vaststellingsovereenkomst?
U heeft bij een vaststellingsovereenkomst niet altijd recht op een ontslagvergoeding. U bent er vrij in hier afspraken over te maken met uw werkgever. Echter biedt in de praktijk de werkgever meestal wel een vergoeding aan. Dit is tevens vaak een belangrijke punt van onderhandeling in het proces. Dus wees er kien op niet altijd het eerste voorstel te accepteren en overleg met een juridisch expert wat een passend bedrag zal zijn.

Wat is de hoogte van de ontslagvergoeding?
Bij een ontslag met wederzijds goedvinden wordt vaak een ontslagvergoeding toegekend. De hoogte wordt vaak bepaald met de wettelijke transitievergoeding als startpunt. De transitievergoeding wordt bepaald aan de hand van het aantal dienstjaren, uw leeftijd en uw bruto maandsalaris. We vermeldden het al hierboven, de transitievergoeding is het startpunt, het minimum dat u kunt krijgen. Bij een vaststellingsovereenkomst kunt u vaak een vergoeding krijgen dat hoger is. Een juridisch expert kan u hierbij adviseren.

Hoe zit het met een WW-uitkering en een vaststellingsovereenkomst?
Bij beëindiging van uw dienstverband met een vaststellingsovereenkomst kunt u WW krijgen, mits er aan een paar voorwaarden is voldaan:

  • De werkgever heeft initiatief genomen om over te gaan tot beëindiging van het dienstverband met een vaststellingsovereenkomst. Het is daarom belangrijk dit ook in het document te vermelden;
  • Het ontslag is niet door u eigen schuld gebeurd, bijvoorbeeld omdat u heeft gestolen of dat er sprake is van verduistering, mishandeling of werkweigering. Laat dit ook vermelden in uw vaststellingsovereenkomst;
  • De juiste opzegtermijn staat vermeld in het document van de vaststellingsovereenkomst.

 

Zit u zelf in in een ontslagsituatie? Judex’ partner Ontslaghulp.com werkt samen met verscheidende arbeidsrechtsjuristen die u kunnen helpen.

 

Heeft u hulp nodig bij uw ontslag situatie?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw situatie?

  • Ontslag bij wederzijds goedvinden

    U voert zelf de onderhandeling met de werkgever of u laat uw expert onderhandelen.

    Meer weten
  • Ontslag op staande voet

    Uw persoonlijke expert voert namens u de onderhandeling.

    Meer weten
  • Hulp bij ontslag

    Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

    Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij ontslag?

De experts van Judex zorgen voor de juiste ondersteuning bij ontslag. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven