Heb ik bij bedrijfseconomisch ontslag recht op een ontslagvergoeding?
Vaak wel, maar niet altijd. Of er in uw specifieke situatie recht bestaat op een ontslagvergoeding zal van een aantal factoren afhangen. De belangrijkste factoren die bepalen of u uiteindelijk wel of niet aanspraak kunt maken op een ontslagvergoeding zijn:
– De financiële positie van de werkgever.
Het spreekt voor zich dat u van een werkgever die op de rand van de financiële afgrond staat niet veel meer kunt verwachten als het gaat om het betalen van een ontslagvergoeding. De werkgever die zich op een slechte financiële situatie beroept zal dit bij een kantonrechter wel aannemelijk moeten maken. Andersom zal een werkgever die beschikt over voldoende financiële middelen in het algemeen bereid moeten zijn om ontslagen werknemers financieel te compenseren.
– De lengte van uw dienstverband en uw leeftijd.
Naarmate u langer in dienst bent en uw leeftijd hoger is, neemt de kans op een (hogere) ontslagvergoeding in het algemeen toe. Dit ziet u ook terug in de zogenaamde kantonrechtersformule.
– De aanwezigheid van een sociaal plan.
Van een sociaal plan dat overeengekomen is met vakbonden (en de ondernemingsraad) gaat vaak een bindende werking uit. Dat wil zeggen dat een rechter alleen in uitzonderingssituaties van een dergelijk sociaal plan afwijkt. Als het sociaal plan niet met de vakbonden is overeengekomen, dan zal dit plan door een rechter niet als bindend ervaren worden.
– De door de werkgever gekozen ontslagprocedure.
Uw werkgever kan kiezen uit twee ontslagprocedures, bij het UWV Werkbedrijf of bij de kantonrechter. Bij veel bedrijfseconomische ontslagen zal een werkgever een keuze maken voor de UWV-ontslagprocedure. Het UWV kan, in tegenstelling tot de kantonrechter, geen ontslagvergoedingen vaststellen. Als u ontslagen wordt doordat uw werkgever bij het UWV een ontslagvergunning verkregen heeft, kunt u eventueel in een aparte procedure de kantonrechter alsnog verzoeken om een ontslagvergoeding vast te stellen.
– Uw houding.
De manier waarop u zich voor en tijdens de ontslagprocedure gedraagt, kan van invloed zijn op de hoogte van een eventuele ontslagvergoeding. Als u zich bijvoorbeeld werkwillig en pro-actief opstelt bij het zoeken naar ander passend werk, dan zal een rechter deze houding extra kunnen waarderen. Als uw functie vervalt en u laat uw werkgever weten niet geïnteresseerd te zijn in overleg om te kijken naar alternatieve werkzaamheden, dan kan dit tot gevolg hebben dat een rechter u geen of een lage(re) ontslagvergoeding toekent.
– De houding van uw werkgever.
Uiteraard is ook de houding van uw werkgever van invloed op de hoogte van een eventueel te betalen ontslagvergoeding. Als uw werkgever zich onzorgvuldig gedraagt en u bijvoorbeeld in strijd met het afspiegelingsbeginsel wil ontslaan, kan dit leiden tot een fors hogere ontslagvergoeding.
Heeft u hulp nodig bij uw ontslag situatie?
Onze ervaren experts helpen u graag verder
Welke dienst past het beste bij uw situatie?
-
Ontslag bij wederzijds goedvinden
U voert zelf de onderhandeling met de werkgever of u laat uw expert onderhandelen.
Meer weten -
Ontslag op staande voet
Uw persoonlijke expert voert namens u de onderhandeling.
Meer weten -
Hulp bij ontslag
Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.
Meer weten
Aangesloten bij:
Ook interessant voor u:
- Bedrijfseconomisch ontslag, wat is dat?
- Beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden bij Wet Werk en Zekerheid
- Ben ik verplicht mijn bedrijfseigendommen in te leveren bij ontslag?
- Collectief ontslag
- Faillissement en ontslag
- Geschillen over ontslag met wederzijds goedvinden
- Heb ik bij disfunctioneren recht op een transitievergoeding?
- Heb ik bij ontslag wegens een vertrouwensbreuk recht op een ontslagvergoeding?
- Heb ik na ontslag op staande voet nog recht op een ontslagvergoeding?
- Hoe vecht ik mijn ontslag aan?