Advocaat
Geschillen tussen werkgever en werknemer die niet met onderling overleg kunnen worden opgelost, kunnen worden voorgelegd aan de kantonrechter. Om te kunnen procederen bij de kantonrechter is het niet noodzakelijk om advocaat te zijn. U kunt in principe ook zelf procederen. Voor een optimaal resultaat doet u er echter goed aan om u te laten bijstaan door een jurist die gespecialiseerd is op het gebied van arbeidsrecht.
Mediation
Werkgever en werknemer kunnen voor mediation kiezen als zij met elkaar een arbeidsconflict hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een demotie die door een werkgever aan een werknemer is opgelegd en waarbij de werknemer het oneens is. Mediation is vertrouwelijk en vrijwillig. U kunt de ander niet dwingen om aan mediation mee te werken. Met mediation kan een langdurige en kostbare rechtszaak worden voorkomen. En in plaats van dat een kantonrechter een oordeel uitspreekt over het arbeidsconflict, komen werkgever en werknemer door middel van mediation zélf tot een oplossing.
Digitaal
Er zijn kwesties die zich uitstekend lenen om digitaal te worden opgelost. U kunt uw rechtsvraag stellen en u ontvangt dan een schriftelijk advies per e-mail. Mocht de jurist toch nog vragen hebben, dan kan hij of zij alsnog met u telefonisch contact opnemen om zodoende uw rechtsvraag zo goed mogelijk te beantwoorden.
Ontslag
Ontslag kan op verschillende manieren plaatsvinden. Uw werkgever kan u bijvoorbeeld een vaststellingsovereenkomst aanbieden. Ook is het mogelijk dat uw werkgever een ontslagverzoek indient bij het UWV WERKbedrijf of bij de kantonrechter. Voor welke instantie uw werkgever kiest, is afhankelijk van de ontslagreden.
Transitievergoeding berekenen
U maakt aanspraak op een transitievergoeding als u werkgever besluit uw arbeidsovereenkomst te beëindigen. Uw werkgever hoeft alleen geen transitievergoeding te betalen indien u zich schuldig heeft gemaakt aan verwijtbaar handelen. De transitievergoeding wordt berekend door de lengte van het dienstverband en de hoogte van het maandloon. De werknemer ontvangt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar voor de eerste 10 dienstjaren. Na het 10e dienstjaar ontvangt de werknemer ½ maandsalaris per gewerkt jaar.
Arbeidsovereenkomst
In de arbeidsovereenkomst staan alle rechten en plichten opgenomen die gelden voor de werkgever en werknemer zowel tijdens als na het dienstverband.