Arbeidscontracten: Veelgestelde vragen
Dat ligt eraan. Op zich betekent een mogelijke positieverbetering niet dat uw concurrentiebeding automatisch komt te vervallen. Een rechter zal de belangen van u en uw werkgever afwegen. Als u bijvoorbeeld bij uw oude werkgever geen of weinig carrièremogelijkheden heeft en u kunt elders een aanzienlijk betere functie krijgen, dan is de kans wel reëel dat deze belangenafweging in uw voordeel uitpakt.
In principe ontstaat er bij het vierde contract automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dat is ook het geval als u nog niet bij het vierde contract bent aanbeland, maar er zijn inmiddels wel 36 maanden verstreken sinds uw indiensttreding.
Op deze hoofdregels zijn wel enkele uitzonderingen, waaronder de mogelijkheid dat er op basis van een CAO afwijkende bepalingen kunnen gelden.
Een proeftijd kan om meerdere redenen ongeldig zijn. Een proeftijd is bijvoorbeeld niet geldig als deze niet schriftelijk overeengekomen is. Ook een proeftijd die langer duurt dan de wettelijke maximale termijn van een of twee maanden is niet geldig.
Evenmin is een proeftijd geldig bij een verlengde arbeidsovereenkomst of bij een werkgever die min of meer de opvolger is van een vorige werkgever. In dit laatste geval is een proeftijd wél weer toegestaan als het gaat om hele andere werkzaamheden met andere verantwoordelijkheden.
Ja, in principe wel. Tijdens de proeftijd gelden de zogenaamde opzegverboden niet. Dat wil zeggen dat u ook tijdens ziekte of zwangerschap in de proeftijd ontslagen kunt worden. Let op: dit is niet hetzelfde als ontslagen worden vanwege ziekte of zwangerschap. In dit laatste geval kunt u een proeftijdontslag met succes aanvechten.
Nee, in principe niet. Als het echter gaat om andere werkzaamheden die waarvoor andere vaardigheden gelden, dan is een nieuwe proeftijd wel toegestaan.
Zolang u niet ontslagen wordt in deze proeftijd, is er niet zoveel aan de hand en kan het verstandig zijn om uw twijfels niet met de werkgever te delen. Dit zou immers de arbeidsverhouding onnodig onder druk kunnen zetten. Als de werkgever u ontslaat met een beroep op de proeftijd, dan is het raadzaam om hier niet alleen mondeling, maar ook schriftelijk protest tegen aan te tekenen.
Vermeld in deze protestbrief de reden van uw bezwaar en geef aan dat u van mening bent dat de arbeidsovereenkomst nog normaal in stand is. Tot slot is het verstandig om in deze brief aan te geven dat u bereid bent en blijft om uw werkzaamheden te verrichten en dat u om die reden aanspraak maakt op doorbetaling van uw loon.
Nee, de werkgever is enkel verplicht om u te betalen tot en met de dag waarop u werkzaamheden verricht heeft. Als u halverwege de proeftijd ontslagen wordt, dan heeft u dus ook slechts recht op loon tot halverwege de proeftijd.
Een concurrentiebeding verbiedt u om bij een concurrerend bedrijf aan de slag te gaan of om zelf een concurrerend bedrijf te starten. Als er in uw arbeidsovereenkomst een relatiebeding staat, mag u dit wel. Wat u niet mag is contact onderhouden met relaties van uw oude werkgever.
Dat hangt ervan af. Als uw functie ingrijpend gewijzigd is en uw kansen op de arbeidsmarkt zijn hierdoor aanzienlijk beperkt, dan heeft u een goede kans dat een rechter zal oordelen dat het concurrentiebeding opnieuw schriftelijk met u overeengekomen had moeten worden. Raadpleeg hierover een arbeidsrechtspecialist.
Nee, niet automatisch. Als de failliete onderneming doorstart of verkocht wordt, dan kan de curator er belang bij hebben om u aan het concurrentiebeding te houden. Is er geen sprake van een doorstartscenario, dan maakt u bij een rechter een goede kans om van uw concurrentiebeding af te komen.