Bijstandswet: Veelgestelde vragen
Ja, maar voor maar maximaal vier weken, tenzij u ontheven bent van alle arbeidsverplichtingen. In dat geval kunt u 13 weken in het buitenland verblijven. Als u ontheven bent van alle arbeidsverplichtingen, dan is u dat schriftelijk medegedeeld door de gemeente.
Als u langer dan vier weken in het buitenland verblijft, krijgt u over die periode geen bijstand. Daarnaast loopt u het risico dat de gemeente uw uitkering tijdelijk verlaagt omdat u verwijtbaar heeft gehandeld.
Als u 65 jaar of ouder bent en u naast uw AOW-pensioen aanvullende bijstand ontvangt, mag u 26 weken per jaar in het buitenland verblijven.
Ja, deze moet u altijd van te voren doorgeven. Informeer bij uw gemeente welke regels binnen uw gemeente van toepassing zijn.
Als u in de bijstand zit moet u zogenaamde algemeen geaccepteerde arbeid aanvaarden. Dat kan werk zijn dat beneden uw opleidingsniveau ligt en waarmee u minder verdient dan met uw vorige baan. Ook zult u een reistijd van maximaal anderhalf uur enkele reis moeten accepteren.
Als u dus werk wordt aangeboden en u weigert dit aan te nemen, dan kan de gemeente uw uitkering (tijdelijk) verlagen. Blijft u werk weigeren dan kan de gemeente uitkering zelfs tijdelijk stopzetten.
Sinds 1 januari 2012 mag de gemeente van iedereen die een bijstandsuitkering ontvangt een zogenaamde tegenprestatie verwachten. Dit betekent dat u verplicht kunt worden om tijdelijk maatschappelijk nuttige werkzaamheden te verrichten.
U ontvangt officieel bericht van de gemeente over deze tegenprestatie. Bent u het met deze tegenprestatie niet eens, dan kunt u hier tegen bezwaar maken.
Work-first is bedoeld om u weer aan het werk te krijgen. Het is dus een re-integratie instrument. Als de werkzaamheden bij Work-First voor u niet de kortste weg naar werk zijn en/of andere trajecten veel sneller tot resultaat leiden, dan kunt u bezwaar maken tegen het feit dat u naar een Work-First project wordt verwezen.
Tegelijkertijd moet u dan ook een spoedprocedure aanvragen bij de rechtbank, zodat u snel weet of u wel of niet moet meewerken aan een dergelijk project. Totdat de rechter beslist zult u wel aan Work-first moeten deelnemen. Doet u dat niet dan loopt u het risico dat uw uitkering tijdelijk wordt verlaagd (meestal voor een maand met 100%).
Om als gezin een beroep te kunnen doen op de bijstand, zal de gemeente de inkomsten van al uw gezinsleden meetellen om te bepalen of u wel voor bijstand in aanmerking komt. Dit noemt men ook wel de huishoudinkomentoets.
Ja dat mag. U moet de gemeente hier dan wel over informeren en hiervoor toestemming vragen. Als de arbeidsplicht op u van toepassing is en het vrijwilligerswerk is door de week op gewone werktijden, dan krijgt u waarschijnlijk geen toestemming.
Een onkostenvergoeding voor het verrichten van vrijwilligerswerk mag maximaal 95 euro per maand 764 euro per jaar bedragen. Als het vrijwilligerswerk een onderdeel is van een re-integratietraject dan mag u 150 euro per maand aan onkostenvergoeding ontvangen tot maximaal 1.500 euro per jaar.
Een gezamenlijke huishouding heeft u als u met iemand op hetzelfde adres woont en de kosten of de zorg voor die huishouding deelt. U kunt een gezamenlijke huishouding voeren met een vriend of vriendin, uw broer, zus,of een ander familielid.
Nee, in principe niet. Maar als u beiden een woning heeft terwijl u eigenlijk de hele tijd samen bent, dan woont u volgens de bijstand toch samen. De grens ligt ongeveer in het midden. Dat wil zeggen dat als u meer dan 3 ½ dag bij elkaar bent per week u samenwoont.