Bijstandswet: Artikelen
Informatieve artikelen door de Judex redactie
Bijstand voor een gezin
Als gezin kunt u recht hebben op gezinsbijstand. De gezinsleden kunnen niet ieder voor zich een bijstandsuitkering aanvragen, er is per gezin maar recht op één gezinsuitkering. De gezinsbijstandsuitkering moet dan ook gezamenlijk worden aangevraagd.
Lees verderBijstandsuitkering en beslag
Het komt regelmatig voor dat mensen met een bijstandsuitkering schulden hebben. Als deze schulden niet tijdig worden afgelost, kan de schuldeiser besluiten om beslag te laten leggen op de bijstandsuitkering.
Lees verderVerschillende vormen van bijstand
Er zijn drie vormen van bijstand: bijstand om niet (u hoeft de bijstand niet terug te betalen), bijstand in de vorm van een geldlening en bijstand in natura.
Lees verderBijstand en langdurigheidstoeslag
Als u langdurig een uitkering of een inkomen hebt op het minimumniveau dan komt u langzaam maar zeker in een steeds moeilijkere financiële situatie. Daarvoor is de langdurigheidstoeslag in het leven geroepen.
Lees verderBijstand voor bijzondere groepen mensen
Er zijn een aantal groepen mensen die onder bepaalde voorwaarden ook in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering. Het gaat dan om...
Lees verderVerplichtingen in de bijstand: meewerken aan huisbezoek
U bent in een aantal gevallen verplicht om uw medewerking te verlenen aan de gemeente. U moet daarbij denken aan...
Lees verderVerplichtingen in de bijstand: de arbeidsplicht
Iedereen van 18 tot 65 jaar met een bijstandsuitkering is verplicht om naar werk te zoeken en werk te aanvaarden. Er geldt alleen een uitzondering voor de alleenstaande ouder met een kind jonger dan vijf jaar.
Lees verderVerplichtingen in de bijstand: de inlichtingenplicht
De inlichtingenplicht houdt in dat u de gemeente moet informeren over alles wat van belang kan zijn voor het recht op uw uitkering. Daarmee is de inlichtingenplicht een van de belangrijkste plichten.
Lees verderVerplichtingen voor bijstandsgerechtigden
Als u een bijstandsuitkering aanvraagt of ontvangt, moet u zich houden aan een flink aantal verplichtingen. U doet er goed aan deze verplichtingen na te leven. Doet u dat niet, dan kan de gemeente uw bijstandsuitkering tijdelijk verlagen of beëindigen.
Lees verderBetaling, voorschotten en terugbetaling van bijstandsuitkering
Uw bijstandsuitkering wordt elke maand betaald. Elke gemeente bepaalt zelf op welke dag de uitbetaling plaatsvindt. Dat kan rond de 25e van de maand zijn, maar soms ook pas na afloop van de maand.
Lees verder