Algemene nabestaandenwet: Artikelen
Informatieve artikelen door de Judex redactie
Bezwaar en beroep tegen Anw-beslissing
Als u het niet eens bent met een beslissing van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) over de hoogte of de toekenning van uw Anw-uitkering, dan kunt u hiertegen een bezwaarschrift indienen bij de SVB. Als dit bezwaar niet leidt tot een oplossing, dan kunt in beroep gaan bij de rechtbank en eventueel in hoger beroep gaan bij de Centrale Raad van Beroep.
Lees verderAndere nabestaandenregelingen buiten de Anw
Als uw partner in loondienst werkte of een uitkering ontving, kunt u - naast een Anw-uitkering - mogelijk aan aanspraak maken op...
Lees verderEinde van uw Anw-uitkering
Uw Anw-uitkering kan vanwege diverse omstandigheden eindigen. Uw uitkering eindigt bijvoorbeeld bij een van de volgende omstandigheden...
Lees verderWijzigingen voor uw Anw-uitkering doorgeven
Wijzigingen in uw persoonlijke situatie of uw gezinssituatie kunnen van invloed zijn op uw recht op Anw. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat u gaat trouwen, samenwonen of naar het buitenland verhuist.
Lees verderAnw-uitkering aanvragen
Binnen twee weken na aangifte van het overlijden bij de gemeente stuurt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) u automatisch een aanvraagformulier voor de Anw toe.
Lees verderHoe hoog is de Anw-uitkering?
De hoogte van de Anw-uitkering is gekoppeld aan het wettelijk minimumloon. De Anw kent drie soorten uitkeringen.
Lees verderUw Anw-uitkering en ander inkomen
De halfwezen- en wezenuitkering is inkomensonafhankelijk. Dat wil zeggen dat er recht bestaat op deze uitkering (als u verder aan de voorwaarden voldoet) ongeacht de hoogte van uw inkomen.
Lees verderArbeidsongeschiktheid en Anw-uitkering
Als u arbeidsongeschikt bent, komt u mogelijk ook in aanmerking voor een Anw-uitkering. Uw mate van arbeidsongeschiktheid wordt op dezelfde manier vastgesteld als in de WAO, WIA, Wajong en WAZ.
Lees verderWat houdt de wezenuitkering in?
Als beide ouders zijn overleden krijgen kinderen onder de 16 jaar een wezenuitkering. De wees heeft het recht op de wezenuitkering.
Lees verderWat houdt de halfwezenuitkering in?
Een halfwees is een ongehuwd kind dat nog geen 18 jaar is en waarvan een van de ouders overleden is.
Lees verder