Langstudeerders en langstudeerboete
Om studenten te stimuleren hun studie binnen een bepaalde periode af te ronden is in het hoger onderwijs de zogenaamde langstudeermaatregel ingevoerd. Studenten die te lang over hun bachelor- en masteropleiding doen, krijgen vanaf het studiejaar 2012-2013 te maken met een verhoging van hun collegegeld voor een bedrag van 3.063 euro.
Voor wie geldt de langstudeermaatregel?
Deze maatregel geldt voor alle studenten in het hoger onderwijs. Na de regulier studieduur mag elke student één jaar extra studeren tijdens de bacheloropleiding én één jaar extra studeren tijdens de masteropleiding. Pas als de studie nog langer duurt, treedt de langstudeerboete in werking.
Voor studenten die niet in staat zijn om de langstudeerboete zelf te betalen is er het collegegeldkrediet. Met dit krediet kunt u het volledige collegegeld plus de eventuele langstudeerboete lenen.
Geen langstudeerboete bij schakelprogramma
Als u van een HBO bacheloropleiding wilt overstappen naar een universitaire opleiding dan kan dit zonder dat u te maken krijgt met de langstudeerboete. U moet dan wel een zogenaamd schakelprogramma volgen. Maar let op: als u na een behaalde masteropleiding nog een andere master wilt volgen of als u een HBO bacheloropleiding heeft afgerond en u wilt nog een universitaire bacheloropleiding volgen, dan kan de langstudeerboete wel op u van toepassing zijn. Neem bij twijfel contact op met DUO.
Ook interessant voor u:
- (Tijdelijk) stoppen met studeren
- Het studentenreisproduct (OV-chipkaart)
- Studiefinanciering en bijverdienen
- Studiefinanciering: bezwaar en beroep
- Studiefinanciering: de aanvullende beurs
- Studiefinanciering: de basisbeurs
- Studiefinanciering: de rentedragende lening
- Studiefinanciering: wijzigingen doorgeven
- Studieschulden
- Wanneer heb ik recht op studiefinanciering?