Het studentenreisproduct (OV-chipkaart)
Als u studiefinanciering ontvangt, heeft u recht op een Studentenreisproduct (een OV-chipkaart). Hiermee kunt u gratis of met korting met het openbaar vervoer door heel Nederland reizen.
U kunt kiezen uit 2 verschillende studentenreisproducten: een weekkaart of een weekendkaart. Standaard krijgt u een weekabonnement, maar u kunt maximaal twee keer per jaar gratis van abonnement wisselen. Let op: wisselen van abonnement is niet mogelijk in de periode van 1 mei tot 1 september.
Als u uw diploma niet binnen tien jaar haalt, dan moet u alsnog betalen voor de OV-kaart. Voor het jaar 2012 is de waarde van deze kaart vastgesteld op 91,17 euro per maand. U bent dit bedrag alleen verschuldigd voor de maanden waarin deze kaart geactiveerd was. Als u vreest dat u uw diploma niet (tijdig) gaat halen, kunt u ervoor kiezen om de OV-chipkaart niet te activeren.
Geldigheid OV-chipkaart
U mag met een week- of weekendabonnement reizen zolang u recht heeft op studiefinanciering. Als u geen recht meer hebt op studiefinanciering, heeft u ook geen recht meer op het studentenreisproduct. U moet de kaart dan uiterlijk inleveren op de vijfde werkdag van de maand na de laatste maand dat u nog recht had op studiefinanciering.
Te laat inleveren kost 68 euro per halve maand. Houd er bovendien rekening mee dat u van de DUO geen bericht krijgt over het inleveren van de OV-chipkaart. Dit is uw eigen verantwoordelijkheid.
Het stopzetten van de OV-chipkaart gaat in twee stappen. U kunt de chipkaart online stopzetten door met uw DigiD in te loggen bij de DUO. U kunt de stopzetting ook telefonisch doorgever via 088 – 424 76 99. Daarna krijgt u bericht om uw stopzetting te bevestigen bij een ophaalautomaat. Pas na het afronden van deze tweede stap is de OV-chipkaart definitief stopgezet.
Ook interessant voor u:
- (Tijdelijk) stoppen met studeren
- Langstudeerders en langstudeerboete
- Studiefinanciering en bijverdienen
- Studiefinanciering: bezwaar en beroep
- Studiefinanciering: de aanvullende beurs
- Studiefinanciering: de basisbeurs
- Studiefinanciering: de rentedragende lening
- Studiefinanciering: wijzigingen doorgeven
- Studieschulden
- Wanneer heb ik recht op studiefinanciering?