AWBZ: Artikelen
Informatieve artikelen door de Judex redactie
Van AWBZ naar Wlz
Per 1 januari 2015 is de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) , gewijzigd in Nederland. De AWBZ-taken zijn geschaard onder nieuwe en bestaande wetten, namelijk de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de nieuwe Jeugdwet.
Lees verderBezwaar tegen indicatiestelling of beslissing zorgkantoor of zorgverzekeraar
In het kader van de AWBZ kunt u op verschillende momenten geconfronteerd worden met een beslissing waar u het niet mee eens bent.
Lees verderAWBZ: zorg in natura of persoonsgebonden budget (PGB)?
Als u in aanmerking komt voor AWBZ-zorg, kunt u een keuze maken uit...
Lees verderWelke soorten zorg zijn er in de AWBZ?
De AWBZ kent in 2008 zes verschillende soorten zorg, de zogenaamde ‘functies'...
Lees verderWie voert de AWBZ uit?
De AWBZ wordt uitgevoerd door aan de zorgverzekeraars verbonden zorgkantoren. In Nederland zijn 32 zogenaamde zorgkantoren.
Lees verderAWBZ: gebruikelijke zorg, mantelzorg en respijtzorg
Of u AWBZ-zorg krijgt, hangt af van uw situatie. Het CIZ kijkt daarvoor naar uw gezondheid en uw thuissituatie. Er zal gekeken worden naar wat u eventueel nog zelf kunt doen.
Lees verderHoe en wanneer kom ik in aanmerking voor AWBZ-zorg?
Om voor zorg op grond van de AWBZ in aanmerking te komen moet er een aanvraag worden ingediend. Deze aanvraag moet u indienen bij het Centrum indicatiestelling zorg, CIZ.
Lees verderWat is de AWBZ en ben ik hiervoor verzekerd?
De AWBZ staat voor Algemene Wet Bijzonder Ziektekosten. Het is een zogenaamde volksverzekering die de medische zorg dekt die u niet of slechts tegen een hoge premie zou kunnen verzekeren.
Lees verder