Wanneer ben ik verzekerd voor de Anw?
Om recht te hebben op een Anw-uitkering moet uw overleden partner (of ouder) verzekerd zijn geweest voor de Anw op het moment van overlijden. In het algemeen is iemand verzekerd voor de Anw als diegene in Nederland woont of werkt. Dat geldt ook als uw overleden partner of ouder in het verleden naar het buitenland is vertrokken en op vrijwillige basis premie voor de Anw heeft betaald.
Een voorbeeld.
Ken is gehuwd met Merie. Zij zijn na hun huwelijk geëmigreerd naar Kenia, waar Ken als tropenarts aan het werk ging. Ken heeft zich bij vertrek uit Nederland vrijwillig verzekerd voor de Anw. Hij komt bij een auto-ongeval om het leven. Merie komt voor een nabestaandenuitkering in aanmerking. Omdat zij twee kinderen hebben, komt Merie ook in aanmerking voor een halfwezenuitkering.
Een ander voorbeeld.
André woont in Antwerpen maar werkt in Bergen op Zoom. Hij overlijdt. Zijn echtgenote Louise heeft mogelijk recht op een nabestaandenpensioen omdat André in Nederland werkte.
Niet verzekerd maar toch een (gedeeltelijke) Anw-uitkering?
Onder bepaalde voorwaarden kan het zijn dat uw partner niet verzekerd was voor de Anw, terwijl u toch recht heeft op een (gedeeltelijke) Anw-uitkering. Dat kan als uw partner op de dag van overlijden niet in Nederland woonde of werkte, maar wel woonde in een land waarmee Nederland een verdrag over sociale zekerheid heeft gesloten.
Er moet dan wel aan een aantal extra voorwaarden zijn voldaan:
- uw partner heeft ooit in Nederland gewoond of gewerkt, en
- uw partner was op de dag van overlijden verzekerd voor een nabestaandenuitkering in het land waar u woont, of u krijgt bij overlijden van uw partner een wettelijke nabestaandenuitkering in het land waar u woont.
Een voorbeeld.
Ali komt uit Marokko hij heeft van 1974 tot 1984 in Frankrijk gewerkt. Daarna werkte hij 5 jaar in België en 5 jaar in Nederland. In 1994 is hij in Melilla, de Spaanse enclave in Marokko, gaan wonen. Daar is hij verzekerd geweest tot zijn overlijden in 2004.
Zijn vrouw (geboren voor 1950) krijgt vanaf dat moment een Spaanse nabestaandenuitkering. Daarnaast krijgt zij ook een nabestaandenuitkering uit Frankrijk België en Nederland. Deze zijn gebaseerd op de periode van verzekering in die landen. In totaal is Ali 30 jaar verzekerd geweest in alle EU-landen.
Uit Nederland krijgt de vrouw van Ali een Anw-uitkering gebaseerd op 5/30ste deel. Uit België krijgt ze een uitkering gebaseerd op 5/30ste deel, uit Frankrijk 10/30ste deel . De uitkering die ze uit Spanje ontvangt, is gebaseerd op 10/30ste deel.
Ook interessant voor u:
- Andere nabestaandenregelingen buiten de Anw
- Anw-uitkering aanvragen
- Arbeidsongeschiktheid en Anw-uitkering
- Bezwaar en beroep tegen Anw-beslissing
- Einde van uw Anw-uitkering
- Hoe hoog is de Anw-uitkering?
- Hoe werkt de Algemene Nabestaandenwet (Anw)?
- Privé geregelde nabestaandenvoorzieningen
- Samenwonen en de Anw
- Uw Anw-uitkering en ander inkomen