Hoe lang mag de politie mij vasthouden voor onderzoek en verhoor?
Stel u bent aangehouden door de politie omdat u verdacht wordt van het plegen van een strafbaar feit. Een strafbaar feit wordt ook wel delict genoemd.
De politie wil u verhoren en wil mogelijk onderzoek doen naar uw persoonsgegevens. De periode dat de politie u mag vasthouden is aan wettelijke regels gebonden.
Nadat u bent aangehouden mag u de politie u maximaal 6 uur vasthouden voor onderzoek. Dit onderzoek kan bestaan uit verhoren, het afnemen van uw vingerafdrukken of het achterhalen van uw identiteit. U bent niet verplicht om mee te werken aan de verhoren, u kunt u telkens beroepen op uw zwijgrecht.
De afname van vingerafdrukken kan ook af worden gedwongen. De tijd tussen middernacht (00.00 uur) en 09.00 uur ’s morgens wordt hierbij niet meegerekend. In deze nachtelijke uren mag u overigens wel door de politie verhoord worden.
In totaal kan de politie u dus maximaal 15 uren ophouden voor onderzoek. Deze 15 uren gaan overigens pas in op het moment dat u bent aangekomen op de plaats van het verhoor. De plaats waar u wordt aangehouden is bijna nooit de plaats waar u ook verhoord gaat worden. Vaak vindt het verhoor plaats op het politiebureau. De reistijd wordt dus niet meegerekend.
In de praktijk begint de periode van 15 uren dus meestal te lopen op het moment dat u bent aangekomen op het politiebureau.
Deze 15 uren kunnen nog eens met 6 uren verlengd worden als er voldaan is aan twee voorwaarden:
- U heeft uw identiteit niet bekendgemaakt, en
- Voor het strafbare feit waarvan u verdacht wordt is geen voorlopige hechtenis mogelijk. Dit betekent in het algemeen dat u niet verdacht wordt van een strafbaar feit waarop vier jaar of meer gevangenisstraf staat.
Als aan beide voorwaarden voldaan is, kan de politie u in het uiterste geval dus maximaal 21 uren ophouden voor onderzoek.