Strafrecht: Artikelen
Informatieve artikelen door de Judex redactie
Maatregelen in het strafrecht (TBS)
De strafrechter kan naast straffen ook maatregelen opleggen. Tussen straffen en maatregelen zijn een aantal verschillen...
Lees verderStraffen voor minderjarigen
Voor minderjarigen gelden andere straffen als voor volwassenen. In het jeugdstrafrecht zijn er drie hoofdstraffen...
Lees verderDe geldboete
U kunt bij elke veroordeling een geldboete opgelegd krijgen. Deze geldboete kan u ook (deels) voorwaardelijk worden opgelegd. Dit betekent dat u dat gedeelte van de boete niet hoeft te betalen.
Lees verderWat is een taakstraf precies?
De taakstraf bestaat uit een werkstraf, een leerstraf of een combinatie van beide. De taakstraf kan niet worden opgelegd als u wordt veroordeeld voor een overtreding waarop geen vrijheidsbenemende straf (gevangenisstraf of hechtenis) is gesteld.
Lees verderDe verschillende straffen
Het Nederlandse strafrecht kent vier zogenaamde hoofdstraffen...
Lees verderOvertredingen en misdrijven in het verkeer
De Wegenverkeerswet is het fundament voor alle regels in het verkeer. Centraal staat hierbij de veiligheid op de weg en de vlotheid en goede doorstroom van het verkeer zonder dat daarbij hinder of gevaar op de weg wordt veroorzaakt.
Lees verderWapens, munitie en straffen
De wet Wapens en Munitie is er met het oog op een veilige samenleving. Het bezitten van wapens kan deze veiligheid van veel mensen in gevaar brengen.
Lees verderVerdovende middelen en straffen
De Opiumwet verbiedt het bereiden, bewerken, verwerken, verkopen, afleveren, verstrekken, vervoeren of aanwezig hebben van middelen die genoemd worden op twee lijsten met illegale middelen.
Lees verderVeel voorkomende strafbare feiten
Overtredingen zijn kleinere vergrijpen, lichte strafbare feiten. Daarover beslist vaak de kantonrechter of de politierechter. Misdrijven zijn ernstige vergrijpen. In de wet staat omschreven welk strafbaar feit een overtreding is en welk strafbaar feit een misdrijf oplevert.
Lees verderDe inhoudelijke behandeling van uw strafzaak: de strafzitting
Uiterlijk na 104 dagen moet uw strafzaak voor de rechter op zitting worden gebracht. Als dit niet gebeurt, dan is er geen rechtvaardiging meer om u langer vast te houden, in vaktaal: er is geen rechtsgeldige titel meer om u vast te houden.
Lees verder