Hoe vind ik een goede advocaat?
Een goede advocaat moet niet alleen over genoeg kennis en ervaring beschikking om u te kunnen adviseren over uw juridische probleem, maar hij of zij moet bij voorkeur ook een persoonlijke klik met u hebben.
Tijdens een (telefonisch) kennismakingsgesprek, dat bij veel advocaten overigens kosteloos kan plaatsvinden is het raadzaam om de betreffende advocaat een aantal vragen te stellen zodat u zich een goed beeld kunt vormen over zijn of haar geschiktheid.
- Hoe lang bent u al als advocaat werkzaam?
- In welke rechtsgebieden bent u gespecialiseerd?
- Hoeveel soortgelijke zaken behandeld u per jaar?
- Bent u lid van een specialisatievereniging?
- Hoe schat u mijn kansen globaal in?
- Wat is uw uurtarief of honorarium?
- Hoeveel uur verwacht u aan mijn dossier te moeten besteden?
- Bestaat er eesn reële kan dat u uw kosten op de tegenpartij kunt verhalen?
U kunt via de advocatenzoekmachine bovenaan deze pagina een advocaat bij u in de buurt zoeken die gespecialiseerd is in het rechtsgebied (ontslag, echtscheiding, etc.) waarbinnen uw juridische probleem valt. U kunt gerust met een of meerdere advocaten vrijblijvend contact opnemen om een indruk te krijgen van zijn of haar werkwijze.
Juridische informatie
Als u overweegt om een advocaat in te schakelen, is het verstandig om van te voren al het nodige te lezen over het juridische probleem waarmee u te maken heeft. U kunt op deze site per thema (rechtsgebied) veel praktische juridische informatie vinden. Als u al enigszins op de hoogte bent van de basisregels die gelden met betrekking tot uw juridische probleem, is het straks een stuk eenvoudiger om met uw advocaat te communiceren en hem of haar relevante vragen te stellen.
Ervaring en specialisatie van de advocaat
Elke advocaat in Nederland heeft met succes een rechtenstudie afgerond en is verplicht lid van de Nederlandse Orde van Advocaten. De eerste drie jaren werkt een advocaat als advocaat-stagiaire onder leiding van een patroon (een advocaat met minimaal zeven jaar ervaring). Pas na deze drie jaren, waarin de advocaat-stagiaire nog een aantal aanvullende cursussen moet volgen, mag hij of zij zich als zelfstandig advocaat vestigen.
Een advocaat-stagiaire heeft in de regel dus minder dan drie jaar ervaring, maar kan voor een niet al te gecompliceerde juridische zaak een prima keuze zijn. Het uurtarief van advocaat-stagiaires is in het algemeen een stuk lager dan dat van meer ervaren advocaten, terwijl de advocaat-stagiaire onder nauw toezicht van een (zeer) ervaren advocaat werkt.
In de afgelopen jaren is binnen de advocatuur een trend zichtbaar waarbij advocaten en advocatenkantoren steeds meer specialiseren in een of enkele rechtsgebieden. Waar het vroeger gebruikelijk was dat een advocaat ‘allround’ jurist was en de meest uiteenlopende juridische geschillen afhandelde, houden tegenwoordig steeds meer advocaten zich bezig met een of enkele rechtsgebieden. Denk bijvoorbeeld aan advocaten die zich alleen bezig houden met arbeidsrecht of familierecht. Maar ook binnen het letselschaderecht en het strafrecht zijn veel specialisten werkzaam.
Of een gespecialiseerde advocaat in uw situatie wenselijk is, hangt natuurlijk af van de complexiteit van uw zaak. Een gespecialiseerde advocaat rekent meestal een hoger uurtarief, maar is mogelijk vanwege zijn of haar kennis en ervaring, in staat om uw zaak sneller en succesvoller tot een einde te brengen.
Gespecialiseerde advocaten
De meeste gespecialiseerde advocaten zijn lid van een specialisatievereniging. Om lid te worden van een dergelijke specialisatievereniging moet de advocaat vaak aan strenge toelatingseisen voldoen en kunnen aantonen dat hij of zij zeer ruime ervaring heeft met het betreffende rechtsgebied. Bekende specialisatieverenigingen zijn de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN), de Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) en de Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA).