Wat doet een advocaat?
Een advocaat adviseert, bemiddelt, onderhandelt en procedeert over juridische zaken. Hij of zij behartigt uw juridische belangen en zal in veel gevallen namens u contacten onderhouden met de tegenpartij.
Vaak wordt gedacht dat advocaten vrijwel alleen gerechtelijke procedures voeren, maar dit is in de praktijk lang niet altijd het geval. Bij veel zaken, denk bijvoorbeeld aan ontslagkwesties, echtscheidingen en letselschadezaken bestaat het werk van een advocaat uit het informeren van zijn cliënt over zijn of haar rechten en plichten, het corresponderen met (de advocaat van) de tegenpartij en het onderhandelen om voor u het maximale resultaat te bereiken.
Veel juridische geschillen worden geschikt
Veel juridische geschillen worden uiteindelijk opgelost doordat beide partijen met behulp van advocaten een regeling treffen die wordt vastgelegd in een overeenkomst. In een relatief beperkt aantal gevallen is een inhoudelijke gerechtelijke procedure onvermijdelijk.
Alle advocaten in Nederland zijn verplicht lid van de Nederlandse Orde van Advocaten en moeten zich aan een aantal beroepsregels houden. Ook in de Advocatenwet staan een aantal specifieke regels die op alle advocaten van toepassing zijn. De belangrijkste kenmerken van een advocaat zijn:
1. Partijdigheid
Een advocaat is per definitie partijdig. Dat wil zeggen dat hij alleen uw belangen behartigt en niet die van de tegenpartij. Alleen in uitzonderlijke situaties kan het voorkomen, bijvoorbeeld bij een echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek, dat een advocaat de belangen van beide partijen behartigt. Dit moet dan wel een bewuste keuze van beide partijen zijn.
De partijdigheid van een advocaat wil overigens niet zeggen dat hij letterlijk zal doen of schrijven wat u wilt. U mag van een goede advocaat ook verwachten dat hij u een bepaald standpunt zal afraden.
2. Deskundigheid
Alle advocaten in Nederland moeten met succes een rechtenstudie hebben afgerond. Daarna volgt nog een aanvullende opleiding van drie jaar als advocaat-stagiaire. Maar ook advocaten met meer ervaring zijn in feite nooit uitgeleerd. Ook zij moeten verplicht jaarlijks laten bijscholen.
Veel advocaten zijn daarnaast vrijwillig aangesloten bij een specialisatievereniging. De meeste van deze verenigingen stellen nog hogere opleidings- en/of bijscholingseisen aan de betreffende advocaat.
3. Vertrouwelijkheid en geheimhouding
Uw advocaat moet verplicht vertrouwelijk omgaan met alle informatie die u hem of haar geeft. Dit heeft te maken met het beroepsgeheim dat voor elke advocaat geldt. Daarnaast heeft elke advocaat een verschoningsrecht. Dit houdt in dat hij zelfs tegenover een rechter mag weigeren om informatie te geven over zijn cliënt.