Rechtsbijstand & procedures: Columns
Bijdragen van externe experts

Is een rechtshulpverlener aansprakelijk voor advisering over ontslagkwestie?
Deze vraag stond centraal in een procedure bij het gerechtshof in Den Haag waarbij een werknemer de vakbond aansprakelijk stelde voor het gegeven advies om in te stemmen met een vaststellingsovereenkomst die geen uitzicht gaf op een WW-uitkering.

Welke rechter behandelt mijn zaak?
Sinds 1 januari jl. heeft Nederland een nieuwe gerechtelijke kaart. Door een ingrijpende reorganisatie is er een nieuwe indeling van de werkgebieden van de rechtbanken en gerechtshoven. Er zijn nu nog 10 rechtbanken (dat waren er 19) en 4 gerechtshoven (dat waren er 5).

50.000 euro schadevergoeding voor geschrokken paard
Een van de belangrijkste bewijsregels in een gerechtelijke procedure luidt: wie stelt, bewijst. Het gerechtshof in Den Haag heeft in een recente uitspraak deze regel toegepast op een bijzonder kwestie: een burenruzie over een geschrokken dressuurpaard.

Handige online tool om snel de bevoegde rechter te vinden
Via de onlangs gelanceerde website BevoegdeRechter.nl kan elke advocaat of jurist nu met enkele muisklikken bepalen bij welke rechterlijke instantie een bepaalde zaak aanhangig gemaakt moet worden. Het handmatig uitzoeken van de soms complexe bevoegdheidsregels behoort vanaf nu tot het verleden.

U moet voor de rechter verschijnen? 5 praktische tips
De kans dat u op enig moment in een juridische procedure verzeild raakt is niet ondenkbeeldig. Als u als eiser of gedaagde voor de rechter moet verschijnen kunt u maar beter goed voorbereid zijn. Een vijftal praktische tips om goed beslagen ten ijs te komen.