Wat is een schenking?
De officiële wettelijke definitie van een schenking luidt als volgt: een overeenkomst om niet, die ertoe strekt dat de ene partij, de schenker, ten koste van eigen vermogen de andere partij, de begiftigde, verrijkt.
Het gaat dus om een overeenkomst zonder tegenprestatie, waarbij de schenker de bedoeling heeft de begiftigde te bevoordelen. De schenking gaat ten koste van het vermogen van de schenker en levert bij de begiftigde een verrijking op.
U zou met behulp van een schenking of schenkingen uw vermogen tijdens uw leven kunnen overhevelen aan bijvoorbeeld uw kinderen. Schenken gaat vaak gepaard met belastingheffing. Men spreekt bij deze bijzondere vorm van belastingheffing ook wel van schenkingsrecht.
Met name als het gaat om een schenking van ouders aan kinderen is de belastingdienst extra alert. Juist in die verhouding wordt vaak geprobeerd om het schenkingsrecht te vermijden.
Schenking of gift?
Naast het begrip schenking bestaat er ook een begrip gift. Hoewel deze twee termen in de praktijk nogal eens door elkaar gebruikt worden, is er toch een klein verschil. Bij een gift kan er soms wel sprake zijn van een tegenprestatie. Ook hoeft er bij een gift geen sprake te zijn van een overeenkomst, het is als het ware een eenzijdige handeling.
Bij een schenking gaat het altijd om een overeenkomst om niet. Dit houdt in dat bij een schenking er nooit sprake is van een tegenprestatie.
Ook interessant voor u:
- Moet er over een schenking belasting betaald worden?
- Samenlevingscontract en overlijden
- Schenking en belastingbesparing
- Testamenten en samenwoners
- Waar moet ik op letten als ik een levensverzekering heb die gekoppeld is aan mijn eigen woning?
- Wanneer wordt een testament van kracht?
- Wat gebeurt er als ik samenwoon en ik niets voor mijn overlijden regel?
- Wat hebben huwelijkse voorwaarden met overlijden te maken?
- Wat is een codicil en wat kan ik ermee?
- Wat is een partnerverklaring bij een levensverzekering?