Overheid & informatie: Veelgestelde vragen
Een Wob-verzoek is een verzoek aan een bestuursorgaan (een overheidsinstantie, bijvoorbeeld een gemeente) om openbaarmaking van bepaalde overheidsinformatie. In principe heeft u volgens de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) recht op deze informatie.
Ja, iedereen kan een dergelijk verzoek indienen. U hoeft hiervoor zelfs geen Nederlander te zijn. Ook hoeft u voor een dergelijk verzoek geen specifiek belang te hebben.
Het bestuursorgaan (de overheidsinstantie, bijvoorbeeld de gemeente) is verplicht om binnen 2 weken na ontvangst van uw verzoek hierop een beslissing te nemen. Als uw verzoek wordt ingewilligd hoort u de informatie binnen 4 weken na ontvangst van uw verzoek ter beschikking te krijgen.
Afgezien van (beperkte) kosten die bijvoorbeeld samenhangen met het maken van kopieën of het verstrekken van uittreksels, is een Wob-verzoek in principe kosteloos. Vraag op voorhand bij de betreffende overheidsinstantie naar eventuele (kopieer)kosten.
Nee. De hoofdregel is wel dat u de gevraagde informatie dient te krijgen, maar er zijn een aantal uitzonderingssituaties. Als uw verzoek bijvoorbeeld betrekking heeft op informatie rondom de staatsveiligheid of de privacy van andere personen kan schaden, dan kan uw verzoek afgewezen worden.
Tegen een afwijzing van uw verzoek kunt u bezwaar instellen bij de overheidsinstantie zelf. Als dit niet tot een oplossing leidt, kunt u daarna ook nog in beroep bij de bestuursrechter.