Overheid & burger: Artikelen
Informatieve artikelen door de Judex redactie
Het verloop van uw verzoek om een voorlopige voorziening
Nadat u uw verzoek om een voorlopige voorziening heeft ingediend bij de rechtbank, zult u op korte termijn (enkele weken) worden uitgenodigd voor een zogenaamde mondelinge behandeling.
Lees verderWelke voorwaarden gelden voor een spoedprocedure tegen de overheid?
Om een spoedprocedure tegen de overheid te kunnen starten, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.
Lees verderWanneer kan ik een spoedprocedure tegen de overheid starten?
Als u een bezwaarschrift heeft ingediend betekent dit niet dat het besluit zijn werking verliest. De gevolgen van het besluit waartegen u bezwaar hebt ingediend gaan dus gewoon door tijdens de bezwaarprocedure.
Lees verderWat zijn de mogelijke uitkomsten van de beroepsprocedure bij de rechtbank?
De rechtbank doet in het algemeen binnen 6 weken na afloop van de zitting uitspraak. Deze uitspraak wordt schriftelijk aan u en het bestuursorgaan toegezonden.
Lees verderHet verloop van de beroepsprocedure
Nadat u een beroepschrift heeft ingediend, zal de rechtbank uw beroepschrift doorsturen aan de betreffende overheidsinstantie (in vaktaal: bestuursorgaan).
Lees verderWat is een beroepschrift en hoe ziet dat er uit?
In het beroepschrift geeft u aan dat u het niet eens bent met de negatieve beslissing op bezwaar van de overheidsinstantie. U moet uw beroepschrift indienen bij de rechtbank, sector bestuursrecht.
Lees verderWanneer kan ik tegen een overheidsbeslissing beroep instellen?
U kunt in het algemeen pas bij de rechtbank in beroep gaan als u een bezwaarprocedure doorlopen heeft. Pas als uw bezwaarschrift (deels) ongegrond of niet-ontvankelijk is verklaard, kunt u beroep instellen bij de sector bestuursrecht van de rechtbank.
Lees verderWat zijn de mogelijke uitkomsten van de bezwaarprocedure?
De overheidsinstantie (in vaktaal: het bestuursorgaan) is door uw bezwaarschrift verplicht om de eerdere beslissing te heroverwegen en daarbij rekening te houden met uw argumenten en eventuele documenten.
Lees verderHoe verloopt een bezwaarprocedure tegen een overheidsbeslissing?
De bezwaarprocedure begint met het indienen van uw bezwaarschrift bij de betreffende overheidsinstantie. Let daarbij goed op de termijn. U moet in het algemeen binnen 6 weken bezwaar instellen.
Lees verderWaar moet ik op letten bij het opstellen en indienen van een bezwaarschrift?
In uw bezwaarschrift moet u gemotiveerd aangeven waarom u het niet eens bent met een beslissing van een overheidsinstantie (in vaktaal: een bestuursorgaan).
Lees verder