Schadepost: schade door studievertraging
Wie door een ongeval uitvalt terwijl hij een opleiding volgt, lijdt schade door studievertraging. Hij of zij komt in principe later op de arbeidsmarkt. Als vuistregel geldt dat de schade moet worden gesteld op wat de benadeelde in de verloren tijd redelijkerwijs (netto) had kunnen verdienen.
Bij langere vertragingen (of langere studies) zal het moeilijk zijn om dit vast te stellen. Nog ingewikkelder wordt het als iemand zijn studie moet afbreken of omgooien of problemen krijgt met de studiefinanciering.
Ook bij het berekenen van deze schadepost wordt een vergelijking gemaakt van hoe het na ongeval is gelopen en hoe het had kunnen lopen. Alle het aan het ongeval toe te rekenen schade komt voor vergoeding in aanmerking.
Op vertragingen tot maximaal een jaar zijn normbedragen van toepassing die kunnen oplopen tot ruim 17.000 euro. Deze normbedragen zijn niet absoluut bindend. Als u van mening bent dat uw schade hoger is dan bijvoorbeeld 17.000 euro, dan kunt u deze schade bij de tegenpartij claimen. U moet dan wel aannemelijk kunnen maken dat uw schade daadwerkelijk zo groot is als u claimt.
Door de Letselschade Raad is een richtlijn opgesteld met normbedragen.
Ook interessant voor u:
- Schadepost: buitengerechtelijke kosten en advocaatkosten
- Schadepost: huishoudelijke hulp en verlies zelfwerkzaamheid
- Schadepost: kosten van herstel of verblijf in ziekenhuis
- Schadepost: rechtstreekse kosten
- Schadepost: schade bij kinderen en jeugdigen
- Schadepost: smartengeld
- Schadepost: verlies van arbeidsvermogen (VAV)
- Welke schade kan ik vergoed krijgen?