Het schaderegelingsproces: Artikelen
Informatieve artikelen door de Judex redactie
Waarvoor dient een vaststellingsovereenkomst in een letselschadezaak?
In de meeste letselschadezaken wordt er uiteindelijk overeenstemming bereikt over de hoogte van de schadevergoeding die u ontvangt. De gemaakte afspraken over deze schadevergoeding worden vastgelegd in een officieel document: de vaststellingsovereenkomst.
Lees verderWat is de rol van een medische deskundige in een letselschadezaak?
In de meeste letselschadezaken zal zowel uw belangenbehartiger als de aansprakelijke verzekeraar een medisch adviseur inschakelen. Hij of zij adviseert over de aard en de ernst van het letsel en over het ‘medisch traject' van de schaderegeling.
Lees verderLetselschade: onderhandelingen over de schade
Schaderegelen komt ook neer op onderhandelen. Uw letsel heeft zogezegd een prijs en het is aan uw belangenbehartiger om over die prijs overeenstemming te bereiken met de aansprakelijke partij. Het komt dan aan op de kracht van argumenten over en weer.
Lees verderLetselschade: hoe wordt de schade vastgesteld?
Het vaststellen (in vaktaal: begroten) van de schade is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het schaderegelingsproces. Uitgangspunt is de regel dat u als slachtoffer in de situatie moet worden gebracht waarin u zou verkeren als het ongeval niet zou hebben plaatsgevonden.
Lees verderLetselschade: het vaststellen van de aansprakelijkheid
Als een van de eerste stappen in het schaderegelingsproces zal de aansprakelijkheid van de tegenpartij moeten worden vastgesteld. De tegenpartij kan de aansprakelijkheid direct volledig erkennen, maar vaak zal hierover gediscussieerd worden.
Lees verderDe tegenpartij in een letselschadezaak: verzekeraar of letselschadebureau?
Het overgrote deel van in Nederland spelende letselschades wordt afgewikkeld met de verzekeraar van de aansprakelijke (schadeveroorzakende) partij. Die verzekeraar kan zich op zijn beurt laten bijstaan door een letselschadebureau dat zich richt op bijstand aan verzekeraars.
Lees verderMoet ik bij een letselschadezaak een advocaat of juist een letselschadebureau in de arm nemen?
Op het gebied van letselschade zijn zowel advocaten als niet-advocaten actief in het schaderegelingsproces. In letselschade gespecialiseerde advocaten hebben zich georganiseerd in een Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA).
Lees verderHet verloop van een schaderegelingsproces op hoofdlijnen
Als u letselschade heeft opgelopen, dan zult u in het algemeen een aantal stappen moeten doorlopen om deze schade uiteindelijk zoveel mogelijk vergoed te krijgen. Op hoofdlijnen krijgt u te maken met de volgende zaken...
Lees verder