Wat te doen als kind niet meer naar vader wil?
Als uw kind niet meer naar zijn of haar vader wil, kan dit zorgen voor een lastige en emotioneel beladen situatie voor alle partijen. Veel voorkomende oorzaken zijn spanningen in de relatie met de vader of grote veranderingen in de leefomgeving. Toch is het belangrijk dat uw kind beide ouders blijft zien. Daarom delen wij in deze blog welke tips kunnen helpen.
Juridische aspecten in deze moeilijke situatie
Vaak wordt er onterecht gedacht dat de moeder de meeste rechten heeft als het gaat om de kinderen of opvoeding. In Nederland heeft de vader wettelijk gezien recht op omgang met de kinderen. Ondanks dat uw kind misschien niet naar uw ex-partner wil, betekent dit niet dat dit ook mag volgens de omgangsregeling. In situaties waarbij de weerstand om naar de ander te gaan ernstig is, kan de rechter meekijken naar de gemaakte afspraken. Hierbij wordt de mening van een kind die 12 jaar is of ouder zwaar meegewogen.
3 tips hoe om te gaan met kind die weigert naar vader te gaan
Is er een situatie ontstaan waarbij het kind niet meer naar de vader toe wil, dan is het belangrijk om hier met veel begrip mee om te gaan. Onderstaande tips kunnen hierbij helpen.
#1: Luister naar de wensen van het kind
Vaak is er een duidelijke reden waarom uw kind niet naar de vader wil. Zorg ervoor dat hier goed en open over gecommuniceerd kan worden, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Het is bij dit gesprek belangrijk om niet te oordelen over hetgeen wat hij of zij deelt. Neem de wensen dan ook serieus en bespreek wat goed voor hem of haar is.
#2: Probeer neutraal te blijven
Voor de andere partij is het essentieel zo neutraal mogelijk te blijven. Worden er veel negatieve opmerkingen gemaakt over de vader, dan kan de weerstand alleen nog maar worden versterkt. Probeer daarom uw eigen emoties aan de kant te schuiven en deze alleen te bespreken wanneer uw kind hier niet bij is.
#3: Werk samen met de vader
Indien mogelijk kan het helpen om samen met de vader te praten over de wensen en gevoelens van jullie kind. Op deze manier kan er worden gekeken naar een passende oplossing voor beide. Soms kunnen door kleine aanpassingen in gedrag of opvoeding al grote stappen worden gezet.
Gaat u scheiden? Bij Judex kijken naar de beste manier van scheiden, passend bij uw persoonlijke situatie. Heeft u minderjarige kinderen en gaat u op (enigszins) goede voet uit elkaar? Dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor online echtscheiding, waarbij u zelf met uw aanstaande ex-partner gezamenlijk alle afspraken maakt en deze vastlegt. Judex begeleidt jullie gedurende het gehele traject. Dat is wel zo fijn en vertrouwd.
Lukt het niet om samen tot goede afspraken te komen? Ook dan kunt u bij Judex terecht voor mediation. Op deze pagina leest u meer over mediation en de verschillende experts die u kunnen ondersteunen. Of plan hier direct een gratis belafspraak.
Ook interessant voor u:
- ´Help, mijn ouders gaan scheiden!´ Hoe is dit voor een kind
- Co-ouderschap, zo werkt het
- Dag van de alleenstaande ouder
- Kinderalimentatie bij co-ouderschap
- Omgangsregeling na een scheiding
- Parallel ouderschap bij narcisme
- Strijd over vakantie tussen gescheiden ouders
- Uit de ouderlijke macht ontzet
- Voogdij, in deze gevallen is het van toepassing
- Wat u moet weten over ouderlijk gezag