´Help, mijn ouders gaan scheiden!´ Hoe is dit voor een kind
Help, mijn ouders gaan scheiden! Voor kinderen en jongeren heeft een scheiding een grote impact. Er komen veel emoties bij kijken en de afspraken die de volwassenen maken, kunnen ook niet altijd passend lijken. Voelen ze zich wel echt gehoord door de ouders, de mediator of de rechter? Het is belangrijk om te weten hoe kinderen en jongeren dit ervaren.
Worden kinderen gehoord bij een scheiding
Bij een scheiding is het belangrijk dat de ouders onderling goed blijven communiceren en duidelijke afspraken maken om zo tot een succesvol co-ouderschap te komen. Daarbij is het ook belangrijk dat de kinderen zich gehoord voelen, niet alleen door de ouders, maar ook door bijvoorbeeld de rechter of de mediator. In hoeverre kinderen of jongeren hier een stem in hebben en wat de voor- en nadelen zijn om ze hierbij te betrekken is nog onvoldoende bekend volgens het onderzoeksteam van de UU.
(Opnieuw) goede afspraken maken
Als er kinderen in het spel zijn bij een scheiding is het natuurlijk enorm belangrijk dat ze zich gehoord voelen en steun ondervinden als ouders gaan scheiden. Wij adviseren ouders om altijd te blijven luisteren naar de wensen en behoeften van de kinderen. Hierbij kan het natuurlijk voorkomen dat kinderen of jongeren het niet met alle beslissingen eens zullen zijn, maar door ze te betrekken en te blijven communiceren kan er uiteindelijk voor iedereen een zo goed mogelijke nieuwe situatie gecreëerd worden. Ook als ouders langer uit elkaar zijn, kunnen er soms nieuwe afspraken nodig zijn omdat de kinderen ouder worden. Ons advies is om tijdens en, indien nodig, na een scheiding gebruik te maken van een mediator en kindercoach die vanuit de juiste ervaring en kennis helpt.
Tips als ouders gaan scheiden
Het is volkomen normaal dat kinderen een heleboel verwarrende gevoelens of vragen hebben bij een scheiding. Boosheid, verdriet of een schuldgevoel kunnen erbij horen, maar kinderen moeten altijd blijven horen dat de ouders verantwoordelijk zijn voor de scheiding.
Wij hebben een aantal tips op een rij gezet die ouders en kinderen kunnen opvolgen zodat ze altijd gezien en gehoord worden voordat er (nieuwe) afspraken gemaakt worden:
- Bespreek de vragen die een scheiding oproept. Bij welke ouders gaan de kinderen wonen en wat is een omgangsregeling?
- Emoties mogen er zijn, het kan opluchten om het er samen over te hebben.
- Laat iedereen uit het gezin aangeven waar ze behoefte aan hebben en hoe ze zich voelen, dit kan ook met behulp van een mediator.
- Maak het ook bespreekbaar op school of bij vrienden, zo kunnen zij ook beter helpen.
- Gun iedereen uit het gezin de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.
- Veranderen er in de loop van tijd bepaalde zaken? Bekijk dan gezamenlijk of het nodig is om nieuwe afspraken vast te leggen.
Draag bij aan het onderzoek ´Luister!´
Praten kinderen en jongeren voldoende mee over de beslissingen en afspraken die worden gemaakt als ouders scheiden? Dat wordt onderzocht in het project ‘Luister!’ van de UU. Je kunt bijdragen aan het onderzoek, zodat de kennis vergroot wordt over de stem van kinderen na een scheiding. Ouders kunnen met jongeren (8-18 jaar) meedoen aan het onderzoek van de UU en daarvoor krijgen de jongeren een digitale cadeaubon voor elk onderdeel van het onderzoek! Daarnaast wordt u op de hoogte gehouden over de resultaten. Zo leert u ook weer meer over hoe u als ouder uw kind het beste kunt ondersteunen.
Hulp nodig?
Wilt u graag goede afspraken maken tijdens of na de scheiding? De experts van Judex kunnen u verder helpen met het speciale aanbod Scheiden & Kinderen.
Ook interessant voor u:
- Co-ouderschap, zo werkt het
- Dag van de alleenstaande ouder
- Kinderalimentatie bij co-ouderschap
- Omgangsregeling na een scheiding
- Parallel ouderschap bij narcisme
- Strijd over vakantie tussen gescheiden ouders
- Uit de ouderlijke macht ontzet
- Voogdij, in deze gevallen is het van toepassing
- Wat u moet weten over ouderlijk gezag