Financiële gevolgen van een scheiding
KOOPHUIS
Wanneer u gezamenlijk eigenaar bent van een koophuis, dan zal er op dit gebied wat veranderen gedurende het scheidingstraject. Allereerst zal er een besluit moeten worden genomen of één van u in de woning blijft wonen of dat de woning wordt verkocht.
Eén van u blijft in de woning wonen
In de meeste gevallen zijn beide partners gedeeltelijk eigenaar van het huis. Wanneer een van de partners besluit (en de financiële mogelijkheden heeft) om in het huis wil blijven wonen, zal hij of zij de ander uit moeten kopen. Als u in de woning wil blijven, betekent dit dat u een bedrag aan uw ex-partner moet betalen om de woning volledig op uw naam te krijgen. Als u er niet zelf, of met behulp van mediation, uit kan komen wie in de woning mag blijven, zal de rechter beslissen wie de woning toegewezen krijgt. In het geval dat het huis op uw naam staat, mag u in de woning blijven wonen en tevens bepalen wanneer uw partner de woning moet verlaten. De omgekeerde situatie kan ook voorkomen: als u geen mede-eigenaar bent van de woning heeft u geen zeggenschap of recht hierover. Uw ex-partner kan bepalen wanneer u de woning moet verlaten.
U wilt het huis verkopen als gevolg van de scheiding
Wanneer u beide niet in de woning wil (of kan) blijven wonen, moet het huis verkocht worden. In het geval van een restschuld worden de kosten verdeeld op basis van het eigenaarschap van het huis. Als u beide voor 50% eigenaar bent van de woning, zult u dus beide voor de helft de restschuld moeten betalen. Om een overwaarde dan wel onderwaarde goed in kaart te brengen is het noodzakelijk de hypotheeksituatie te inventariseren. Denkt u of uw partner dat de WOZ-waarde niet overeenkomt met de huidige waarde van het huis? Laat dan een taxateur de waarde van de woning bepalen. Daarnaast wordt bij het afsluiten van een hypotheek vaak een levensverzekering, een aparte beleggingsrekening of een bankspaarrekening afgesloten. Zoek in dat geval uit wat de waarde is van deze poste(n). Dit is belangrijk om een volledig beeld te creëren met betrekking tot de over- of onderwaarde van de koopwoning.
In het geval dat de hypotheek destijds met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is afgesloten, kan het zo zijn dat de restschuld wordt kwijtgescholden. U dient hiervoor wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het is dan ook zeker aan te raden om contact met de NHG op te nemen om te onderzoeken of u hiervoor in aanmerking komt.