fbpx
Ga naar content

Verhuizen met uw kind na de scheiding

Bent u gescheiden en heeft u samen met de andere ouder het ouderlijk gezag over de kinderen? U moet het dan samen eens worden over belangrijke beslissingen die genomen moeten worden voor het kind. Zo ook wanneer u wilt verhuizen na scheiding, heeft u toestemming van de andere ouder nodig. Wat moet u afwegen en waar moet u rekening mee houden? Lees het hier.

De wettelijke verplichtingen

Bent u gescheiden en gaat u verhuizen? Wanneer u samen met uw ex-partner het gezag over de kinderen heeft, krijgt u te maken met een aantal verplichtingen. Als uw kinderen minderjarig zijn en u besluit te verhuizen, dan moet de andere ouder eerst toestemming geven. Het is belangrijk dat u deze toestemming verkrijgt voordat u gaat verhuizen en goede afspraken maakt  met uw ex-partner in verband met de omgangsregeling.

Het kan ook voorkomen dat een ex-partner geen toestemming wil geven. Wat nou als u er samen niet uitkomt? Het is dan mogelijk om naar de rechter te stappen. De rechter kijkt altijd naar het belang van het kind en neemt hier een aantal factoren mee zoals de afstand, de omgangsregeling die er is en de redenen voor de verhuizing.

De belangen van uw kind centraal stellen

Een scheiding heeft een grote impact op kinderen, als u vervolgens gaat verhuizen, dan is dit vervolgens weer een nieuwe grote stap in het leven van uw (jonge) kinderen.

Na een scheiding hebben kinderen veel behoefte aan duidelijkheid en stabiliteit. Daarom is het verstandig om goed na te denken om welke redenen een verhuizing nodig is en hoe dit het leven kan beïnvloeden van de kinderen.

Het kan verschillende redenen hebben waarom u moet verhuizen. Zoals voor een nieuwe baan in een andere regio, u wilt kleiner en betaalbaarder gaan wonen of u wilt samen met uw nieuwe partner een plek vinden. Ga goed na wat voor impact dit gaat hebben:

  • Kunt u een woning in een gebied zoeken waardoor de kinderen in hun vertrouwde omgeving blijven wonen? En dus ook op dezelfde school en sportclub blijven?
  • Kunnen ze gemakkelijk vrienden en familie blijven opzoeken?
  • Blijft de omgangsregeling met de andere ouder haalbaar en werkbaar?
  • Kunt u de kinderen meenemen in het proces en inspraak geven?

Wanneer de veranderingen minder groot zijn, is het voor kinderen sneller te aanvaarden om te verhuizen en is de kans natuurlijk groter dat de andere ouder toestemming geeft. Het is verstandig om uw ex-partner en de kinderen, vooral als ze al wat ouder zijn, goed mee te nemen in het proces en uw beweegredenen voor te leggen. Het kan dan natuurlijk ook voor sommige kinderen een positieve verandering zijn om uit de oude situatie weg te gaan en de verhuizing biedt dan een nieuwe start. 

Blijf communiceren

Goede communicatie met uw ex-partner is essentieel om er onderling uit te komen en in het belang van de kinderen afspraken te maken. Probeer open en eerlijk aan te geven waarom u wilt verhuizen en toon daarbij aan wat de voordelen zijn voor u, maar ook voor uw kind(eren). Mocht uw ex-partner moeite hebben met een verhuizing, dan kan het ook slim zijn om met een mediator te praten. Mediation kan helpen om tot afspraken te komen die voor u beiden acceptabel zijn. Hiermee voorkomt u dat u naar de rechter moet stappen.

Hulp nodig?

De experts van Judex kunnen u verder helpen en bieden persoonlijke service waarbij er geluisterd wordt naar uw specifieke behoeften. Meer weten? Plan een vrijblijvend adviesgesprek in met een van onze experts.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven