Is een open relatie een oplossing voor relatieproblemen?
Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de 2.500 jongeren van 16 tot en met 34 jaar oud open staat voor een open relatie. Sommige daarvan zitten in een relatie of zijn al getrouwd. In de afgelopen jaren is deze vorm van samenzijn steeds populairder geworden. Ondanks dat een open relatie de nodige voordelen heeft, neemt het ook een aantal nadelen met zich mee. Gemiddeld heeft een open relatie een succespercentage van 8 procent. Of dit de oplossing kan zijn voor relatieproblemen? Ontdek het in deze blog!
Wat houdt deze vorm van samenzijn in?
Bij een open relatie spreken beide partners met elkaar af dat romantische of seksuele contacten met anderen zijn toegestaan. Het kan hierbij gaan om een enkele ontmoeting of het aangaan van een extra relatie. Dit wordt ook wel polyamorie genoemd. Om een open relatie succesvol te laten zijn is het belangrijk om goede afspraken te maken van tevoren over wat wel en niet is toegestaan.
Waarom kiezen voor een open relatie?
Er zijn verschillende redenen waarom een open relatie het overwegen waard kan zijn. Vaak is het belangrijk dat één of beide partners de behoefte hebben aan meer vrijheid en het verlangen naar uitdagende seksuele ervaringen. Ook veel stellen die nieuwsgierig zijn naar een nieuwe vorm van samenzijn of ongelukkig zijn in hun relatie kiezen hiervoor. Soms kan het namelijk helpen bij het versterken van jullie onderlinge band.
Kunnen problemen in een huwelijk hiermee worden opgelost?
Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag of een open relatie helpt bij huwelijksproblemen. Bij de een is het namelijk dé manier om spanning te verlichten, terwijl bij de ander juist gevoelens als jaloezie een grote rol spelen. Zeker als het communiceren en maken van goede afspraken al een probleem is in de relatie, kan een open relatie dit alleen maar versterken. Het is dan ook belangrijk om goed te kijken naar uw eigen behoeften voordat er een beslissing hierover wordt genomen.
Gaat u scheiden? Bij Judex kijken naar de beste manier om te scheiden, passend bij uw persoonlijke situatie. Heeft u minderjarige kinderen en gaat u op (enigszins) goede voet uit elkaar? Dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor online echtscheiding, waarbij u zelf met uw aanstaande ex-partner gezamenlijk alle afspraken maakt en deze vastlegt. Judex begeleidt jullie gedurende het gehele traject. Dat is wel zo fijn en vertrouwd.
Lukt het niet om samen tot goede afspraken te komen? Ook dan kunt u bij Judex terecht voor mediation. Op deze pagina leest u meer over mediation en de verschillende experts die u kunnen ondersteunen. Of plan hier direct een gratis belafspraak.
Ook interessant voor u:
- 3 signalen van een manipulerende narcist
- 3 veelgestelde vragen over Sinterklaas vieren als gescheiden ouder
- 5 tips voor vrouwen na een scheiding
- Achternaam veranderen na een scheiding
- Achternaam veranderen na scheiding
- Afspraken maken over foto’s van de kinderen op social media
- Akte van berusting
- Alles over alimentatie bij een echtscheiding
- Als gescheiden gezin kerst vieren
- Bewijsvoering in een echtscheidingsproces