fbpx
Ga naar content

Hoogte partneralimentatie

Alimentatie maakt een groot deel uit van een scheiding. Zo is er alimentatie voor minderjarige kinderen, maar ook voor partners. In dit artikel richten we ons op de partneralimentatie.

Wanneer recht op partneralimentatie

Kinderalimentatie gaat altijd voor partneralimentatie. Je hebt recht op partneralimentatie als je na de scheiding niet in staat bent in je eigen levensonderhoud te voorzien. Je maakt hier samen afspraken over die je vastlegt in het echtscheidingsconvenant. Als jij de meestverdienende bent kan je niet zomaar zeggen: ik betaal geen partneralimentatie, je komt maar in de bijstand. De Sociale Dienst zal dan alsnog eerst bij jou aankloppen. 

Hoe lang recht op partneralimentatie

Zodra degene die partneralimentatie ontvangt gaat trouwen of samenwonen, vervalt de alimentatieregeling. Dan is er sprake van een nieuw huishouden met eigen inkomsten met hun nieuwe partner. Krijgt iemand geen nieuwe relatie, dan vervalt de alimentatieplicht na 5 jaar. Tot 2020 was dit nog 12 jaar. Iemand moet zijn of haar minder verdienende ex-partner vanaf het moment van echtscheiding de helft van het aantal huwelijksjaren partneralimentatie betalen, met een maximum van vijf jaar. Wie vier jaar getrouwd was, moet dus twee jaar lang alimentatie betalen. Meer informatie over de wettelijke regeling vind je op de website van de Rijksoverheid.

Hoe vraag je partneralimentatie aan

Partneralimentatie kan je als nevenverzoek indienen bij het verzoek tot echtscheiding, zodra deze wordt ingediend bij de rechter. De alimentatie aanvragen kan tijdens de echtscheidingsprocedure. Na de scheiding kan het ook nog, maar dan moet je wel een nieuwe procedure opstarten, dat is wat lastiger en omslachtiger. Het is makkelijker om het meteen te regelen. Onze scheidingsspecialisten helpen hier graag bij. 

Hoe wordt de hoogte van partneralimentatie bepaald

De hoogte van de partneralimentatie wordt bepaald door een aantal zaken. Dit zijn zaken waar de rechter rekening mee houdt bij de beoordeling. Je moet hierbij denken aan bijvoorbeeld:

  • De hoogte van het netto gezinsinkomen tijdens het huwelijk/geregistreerd partnerschap;
  • De alimentatie-ontvangende partner heeft in principe recht op 60% van het netto gezinsinkomen tijdens het huwelijk/geregistreerd partnerschap;
  • Daarna kijkt de rechter of de norm van 60% reëel is en of degene die moet betalen, dit ook daadwerkelijk kan.

Wil je weten hoeveel partneralimentatie jij zou moeten ontvangen of betalen? Of wil je hulp bij het regelen hiervan? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de juridisch specialisten van de Judex. Zij kunnen je heel gemakkelijk advies geven over partneralimentatie.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven