fbpx
Ga naar content

Hoeveel partneralimentatie betalen of ontvangen?

Bij een scheiding komt veel kijken, waaronder ook een aantal financiële zaken. Een veelbesproken onderwerp is partneralimentatie. Het berekenen van het juiste bedrag is belangrijk, zodat de afspraken over partneralimentatie juist vastgelegd kunnen worden. Wij lichten toe hoe u kunt achterhalen hoeveel partneralimentatie er betaalt dient te worden.

Waarom partneralimentatie betalen

Onder partneralimentatie verstaan we een financiële bijdrage die de ene ex-partner moet betalen aan de andere partner na een scheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap. Zo blijft de levensstandaard van beide partners op peil na een scheiding.

De experts van Judex adviseren om een officiële berekening te laten maken, zodat u niet te veel betaalt of te weinig ontvangt. U moet vervolgens de afspraken hierover vastleggen in een echtscheidingsconvenant. 

Is het verplicht?

Partneralimentatie wordt verplicht gesteld na een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Desondanks kunt u er voor kiezen om samen met uw ex-partner afwijkende afspraken te maken hierover als u bijvoorbeeld beide vermogend bent. Zo kunt u in samenspraak laten vastleggen dat de duur of de hoogte van de partneralimentatie afwijkt van de gestelde norm.

Hoogte partneralimentatie berekenen

Bij het berekenen van het juiste alimentatiebedrag spelen meerdere factoren een rol. Hierbij worden de volgende stappen gevolgd:

Behoefte: Er wordt gekeken naar de behoefte van de ex-partner die de partneralimentatie ontvangt. Hierbij wordt de kosten van het levensonderhoud en het gezamelijke netto gezinsinkomen tijdens het huwelijk meegenomen.

Draagkracht: De alimentatieplichtige moet de alimentatie natuurlijk wel kunnen betalen. Er wordt dus ook gekeken naar wat diegene daadwerkelijk kan betalen zonder zelf in financiële problemen te komen.

Als basisregel is vastgesteld dat de alimentatie-ontvanger recht heeft op 60% van het netto gezinsinkomen. De rechter bepaalt of deze norm reeel is en bekijkt of de alimentatieplichtige hier genoeg draagkracht voor heeft.

Bedrag herbereken

Vastgelegd is dat de alimentatieplicht maximaal 5 jaar is. Bij een huwelijk dat korter heeft geduurd eidigt de verplichting na de helft van de duur van het huwelijk. Het kan ook voorkomen dat er een herbereking plaats moet vinden.

Veranderen de omstandigheden van u of uw ex-partner na de scheiding? Dan kan het zijn dat het alimentatiebedrag niet meer passend is. U kunt dan een herbereking laten maken en de afspraken die vastgelegd zijn laten wijzigen. 

In de volgende situaties is dit nodig:

  • U moet rekening houden met de jaarlijkse indexering.
  • Het inkomen van de alimentatieplichtige of ontvanger is sterk gedaald of gestegen.
  • Degene die de alimentatie ontvangt gaat opnieuw huwen of samenwonen met een nieuwe partner. Op dat moment vervalt de alimentatieplicht.

Kies voor de juiste hulp

Hoeveel partneralimentatie u ontvangt of moet betalen is afhankelijk van een aantal belangrijke factoren. Het is daarom raadzaam om de hulp van een proffesional in te schakelen voor een officiele (her)berekening en het vastleggen van de afspraken. De experts van Judex staan voor u klaar.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven