Definitie vechtscheiding
Een echte eenduidige definitie voor een vechtscheiding is er niet, maar we kunnen wel stellen dat er sprake is van meer dan alleen negatieve gevoelens en emoties jegens de ex-partner. Er wordt ook negatief gehandeld richting de ex-partner. Alle acties die gedaan worden zijn erop gericht dat er (totaal) niet aan de wensen en eisen van de ex-partner wordt toegekomen. Over alles wordt ruzie gemaakt: de inboedel, de woning, het vermogen, de alimentatie en de kinderen. Doordat er totaal geen overeenstemming kan worden bereikt, kan zo’n echtscheiding wel jaren duren en dus veel geld kosten. In de meeste gevallen ontstaat een scheidingsproces in een vechtscheidingsproces als er kinderen bij betrokken zijn. Dit is immers uw meest dierbare bezit en wilt u beiden voor vechten. Maar met dit dierbaarste bezit kunt u elkaar ook de meeste pijn doen tijdens de scheiding.
Voorkomen vechtscheiding
De kinderen zouden al de voornaamste reden moeten zijn de scheiding zo respectvol mogelijk af te ronden. Er zijn een aantal punten waar u rekening mee kunt houden tijdens het scheidingsproces om ervoor te zorgen dat de kans dat uw echtscheiding in een vechtscheiding uitmondt, zo klein mogelijk is. Het zal niet altijd even makkelijk zijn, maar als u rekening houdt met onderstaande punten, kan dat allicht helpen:
• Respectvolle communicatie: blijf altijd respectvol communiceren. Laat elkaar altijd in zijn/haar waarde. Dit zal niet altijd even makkelijk zijn. Probeer in dat geval aan het belang van de kinderen te denken.
• Bereid je inhoudelijk voor op het scheidingsproces: een goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer u precies weet wat een echtscheidingsproces inhoudt en wat u allemaal moet regelen, neemt dit al een deel van de stress weg. Tevens is het verstandig uzelf voor te bereiden over wat uw wensen en eisen zijn ten aanzien van de scheiding.
• Sta open voor elkaars wensen: er zal geen oplossing komen als u niet goed naar elkaar luistert en nadenkt over wat de ander vraagt.
• Zelfreflectie: het is verstandig niet altijd gefocust te zijn op uw eigen gelijk, dan worden de conflicten alleen maar erger. Bekijk wat uw aandeel is in de situatie. Denk na over hoe u het beter kan maken in plaats van erger.
• Schakel een mediator in: een mediator zal het proces tussen u en uw aanstaande ex-partner begeleiden en u helpen gezamenlijk oplossingen te vinden die voor u beiden acceptabel zijn
Het is altijd beter uw echtscheiding zo goed mogelijk af te ronden. Dus het voorkomen van een vechtscheiding is in ieders belang. Met name dat van de kinderen, maar ook voor u en uw ex-partner. U moet namelijk na de scheiding ook nog met elkaar kunnen communiceren in verband met de kinderen. Dus door zo respectvol mogelijk met de situatie om te gaan, legt u tevens een goede, stabiele basis voor de toekomst.