De woning
Welke afspraken heeft u gemaakt over de woning? Is het een koopwoning die verkocht wordt en dat u beiden naar een nieuw huis gaat? Of blijft een van u beiden er wonen en is de ander uitgekocht? Wanneer er sprake is van een huurwoning, moet u contact opnemen met de huurbaas of woningbouwvereniging en geeft u door wat er verander moet worden: u zegt beiden de huur op of een van u beiden vertrekt. Het huurcontract moet worden aangepast in dat geval. Als u verhuist naar een huurhuis, moet u niet vergeten te kijken naar de huurtoeslag en dit aan te vragen als u er recht op heeft of te wijzigen.
Verdeling inboedel
Als u gaat verhuizen, is het belangrijk dat u samen goede afspraken maakt over de spullen. Dit kunt u samen doen of met begeleiding van een mediator. Zoek een mediation expert die bij uw situatie past op het Judex landelijke mediator netwerk. Verdeel de gezamenlijke spullen. Probeer hier reëel in te staan en ga niet moeilijk doen over zaken die geen emotionele waarde hebben. Zaken die dat wel hebben, vragen meer aandacht. Voor wie heeft het de meeste emotionele waarde? Was het een erfstuk? Maak de afspraken over de verdeling ruim voordat u daadwerkelijk gaat verhuizen. Als dit nog op het laatste moment moet, zorgt dit voor extra stress en ruzie tijdens de verhuizing. Zoals gezegd kan mediation hierbij helpen.
Inpakken
Het inpakken moet u ook niet al te lichtzinnig opnemen. Als de spullen verdeeld zijn, kunt u het beste alleen inpakken, zonder uw ex-partner in het huis erbij aanwezig. Zoveel mogelijk emoties voorkomen is het beste. Ook voor de kinderen. Zij kunnen er beter niet bij aanwezig zijn. Het is immers voor hen misschien wel het lastigste stuk: hun ouderlijk huis wordt letterlijk ontmanteld. Voor de kinderen kan het al helpen hun nieuwe kamer al zoveel mogelijk af te hebben en het gezellig te maken. Dus zorg dat de gordijnen al hangen en de verf of het behang dat ze gekozen hebben op de muur zit. Dan hebben ze al iets om blij over te zijn in het nieuwe huis.
Verhuisdag
Tijdens de verhuisdag zelf is het ook verstandig dit zonder uw ex-partner en kinderen te doen. Schakel hulp in met het verhuizen, vrienden of professionele verhuizers. Zodra alles over is naar het nieuwe huis, kan je de kinderen erbij halen. Sommige kinderen vinden het heel leuk om te helpen hun nieuwe kamer in te richten en ‘eigen’ te maken. Zo maken ze deel uit van het proces van het creëren van uw nieuwe thuis. Indien u denkt dat uw kinderen er meer moeite mee hebben of als ze te klein zijn om te helpen, zorg dan dat hun kamertje klaar is zodra ze komen. Maak het gezellig en zet hun eigen spulletjes neer.
Naast de praktische zaken regelen rondom de verhuizing, speelt het emotionele ook een rol. Zeker bij de kinderen. Voor hen is het het allerbelangrijkste dat ze blij zijn met hun nieuwe huis en kamer en dat zij zich er snel thuis voelen. Daarom moet u als ouder in de periode rondom de verhuizing een extra oogje op de kinderen houden en hoe zij met de situatie omgaan. Als ze oud genoeg zijn, kunt u proberen er zoveel mogelijk over te praten. Bij kleinere kinderen is persoonlijke aandacht het belangrijkste.