Onderdelen ouderschapsplan
In het ouderschapsplan komen eigenlijk alle onderdelen aan bod
De volgende onderdelen moeten in ieder geval een ouderschapsplan worden vastgelegd:
Ouderlijk gezag
U bent als ouder de wettelijke vertegenwoordiger van uw minderjarige kinderen. Naast het gezag over het vermogen van uw kind, heeft u rechten en plichten omtrent de verzorging en opvoeding. Bovendien bent u verplicht de band van het kind en de andere ouder te bevorderen. U mag contact met de andere ouder op geen enkele manier verhinderen.
Woon- en verblijfplaats
De juiste omgangregeling kunt u bepalen zodra is vastgesteld waar de kinderen gaan wonen. Komt er een bezoekregeling voor de kinderen waarbij ze om het weekend bij vader zijn? Of kiest u voor co-ouderschap en verdeelt u de taken voor de zorg en opvoeding? U kiest gezamenlijk de omgangsregeling die het beste bij uw kinderen en uw situatie past. Het moet namelijk wel allemaal praktische uitvoerbaar zijn voor u en uw ex-partner. De omgangsregeling legt u vast in een weekschema in het ouderschapsplan. Het vastleggen van een omgangsregeling kunt u doen met de begeleiding van een Judex mediation expert. Zo voorkomt u misverstanden.
Contact ouder en kind
Hoe vindt het contact plaats na de scheiding plaats tussen het kind en u als ouders? Als het kind bij moeder is, moet het altijd contact kunnen opnemen met vader en vice versa. Dit kan bijvoorbeeld telefonisch, via e-mail of WhatsApp.
Contact tussen ouders
U en uw ex-partner hebben als ouders een informatie- en communicatieplicht omtrent alle zaken aangaande de kinderen naar elkaar. Bijvoorbeeld over schoolzaken of medische aangelegenheden. Hoe neemt u samen beslissingen? Soms is het beter even afspreken dan iets door de telefoon te bespreken. Simpele zaken kunnen vaak wel telefonisch of via e-mail.
Financiën
Kinderalimentatie is verplicht tot hun 21e levensjaar. Jullie als ouders zijn verplicht te voorzien in de kosten van levensonderhoud en opvoeding van de kinderen. Let er wel op dat hier niet alle kosten onder vallen. Kosten voor een schoolkamp of een cadeautje voor een verjaardag van een vriendje vallen niet onder alimentatie. U dient hier samen dus ook afspraken over te maken.
Overige zaken
U dient ook na te denken hoe u omgaat met schoolvakanties en verjaardagen. Soms kan het zijn dat ze net buiten uw dag of week vallen. U beiden dient bereid te zijn incidenteel af te wijken van de afgesproken dagen. Als een van u beiden dit niet wilt, moet er een andere oplossing bedacht worden. Ook dient u na te denken hoe u samen wilt omgaan met de introductie van een eventuele nieuwe partner of verhuizing van een van beiden. Ook kunt u zaken als bedtijden of zakgeld vastleggen in het ouderschapsplan.
Opstellen ouderschapsplan
Een ouderschapsplan is een verplicht onderdeel van het echtscheidingsconvenant bij scheidende echtparen met minderjarige kinderen. Als het plan ontbreekt, zal de scheiding niet door rechter bekrachtigd worden. U komt het snelst tot een goed ouderschapsplan wanneer u en uw aanstaande ex-partner om tafel gaat en samen alle onderdelen doorlopen die in het ouderschapsplan moeten komen. Probeer samen naar de beste oplossingen te zoeken voor de kinderen. Dan boekt u zowel het beste als het snelste resultaat. Dit kan via een online scheiding. Komt u er samen niet goed uit? Dan kunt u met behulp van mediation proberen toch samen oplossingen te vinden.
U doet er verstandig aan om ieder jaar het ouderschapsplan gezamenlijk te bekijken en te oordelen of er bepaalde zaken niet meer up to date zijn en u wellicht het één en ander moet aanpassen.
Verwerking scheiding
Een belangrijk onderdeel van de scheiding die u niet kunt vastleggen in het ouderschapsplan, is het verwerken van de echtscheiding. Ieder kind, ook afhankelijk van de leeftijd, zal de scheiding anders verwerken. Het belangrijkste is dat u er voor zorgt dat u er altijd voor uw kinderen zult zijn en dat ze altijd met u kunnen praten over de scheiding en hun nieuwe leven. U dient altijd respectvol over de andere ouder te praten, u blijft immers samen de ouders van de kinderen. Soms kunt u wellicht het gevoel krijgen dat uw kind moeite heeft de scheiding te verwerken en komt het niet bij u om te praten. U kunt dan uw huisarts om advies vragen. Is uw kind al iets ouder? Dan kunnen zij ook terecht bij Stichtiging Vila Pinedo. Hier geven kinderen van gescheiden ouders tips aan andere kinderen met gescheiden ouders en zo kunnen ze van elkaars ervaringen leren. Het kan soms helpen er met leeftijds-en/of lotgenoten over te praten in plaats van enkel volwassenen. Voor u als ouder kunt u wellicht ook nog wel wat tips gebruiken over hoe u uw kind kunt helpen de scheiding te verwerken.
Gaat u uit elkaar en heeft u minderjarige kinderen? Wij helpen u graag. Bekijk hier ‘Scheiden en kinderen‘.