Echtscheidingsprocedure in gang zetten
Het aanvragen van een echtscheiding is in veel gevallen één van de laatste stappen die gezet wordt in een echtscheidingstraject. Deze aanvraag heeft immers betrekking op het echtscheidingsverzoek dat bij de rechter wordt ingediend. De rechtbank mag hiervoor alleen worden benaderd door een echtscheidingsadvocaat. Een partij als Judex kan dit voor u regelen. Het vinden van een geschikte echtscheidingsadvocaat of andere juridische hulp om u te begeleiden is de eerste stap die u moet zetten om een echtscheidingsprocedure in gang te zetten.
Juridische hulp om een echtscheiding aan te vragen
Met betrekking tot de juridische hulp die u nodig heeft om uiteindelijk een echtscheiding aan te vragen, heeft u grofweg twee keuzemogelijkheden. U kunt als partners kiezen om u afzonderlijk te laten vertegenwoordigen door echtscheidingsadvocaten maar u kunt ook de keuze maken om gezamenlijk het traject te doorlopen en ervoor te kiezen om een mediationtraject te volgen of uw echtscheiding online te regelen.
De bovenstaande keuze heeft betrekking op de manier waarop het voortraject kan worden vormgegeven, voordat een echtscheiding daadwerkelijk kan worden aangevraagd. Dit voortraject bestaat uit het formuleren van onderlinge afspraken die moeten worden gemaakt om rechtsgeldige echtscheidingsdocumenten (een echtscheidingsconvenant en eventueel een ouderschapsplan) vorm te geven. Deze afspraken worden door de scheidende partners zelf geformuleerd in geval van mediation of door de afzonderlijke echtscheidingsadvocaten als zij een keuze hebben gemaakt om hun belangen door deze juridische dienstverleners te laten vertegenwoordigen.
Aanvragen van een echtscheiding
Het aanvragen van een echtscheiding wordt officieel “het indienen van een verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank” genoemd. Dit is het begin van het juridische deel van de echtscheidingsprocedure. De aanvraag van een echtscheiding kan op twee manieren plaatsvinden waarbij er onderscheid wordt gemaakt tussen een gemeenschappelijk verzoekschrift en een eenzijdig verzoekschrift.
Gemeenschappelijk verzoekschrift indienen om te scheiden
Het indienen van een gemeenschappelijk verzoekschrift om te scheiden wordt gezien als een regulier echtscheidingsverzoek. In dit geval staan beide partners achter het verzoek en zijn ze beiden akkoord gegaan met de afspraken die in de echtscheidingsdocumenten staan beschreven. De rechter zal de redelijkheid hiervan toetsen en de echtscheiding uitspreken. De officiële term hiervoor is dat “het huwelijk tussen twee partners duurzaam ontwricht is”. In de meeste gevallen is dit een administratieve handeling en zal het scheidend stel niet bij de procedure aanwezig zijn.
Dit is uiteraard wel het geval als er géén overeenkomst is gevonden die betrekking heeft op het maken van de benodigde afspraken om te kunnen scheiden. In dat geval zal de rechter een uitspraak moeten doen waartegen de partners nog (binnen drie maanden) in beroep kunnen gaan.
Als de scheidende partners zich in de uitspraak van de rechter kunnen vinden (of hier genoegen mee nemen), moeten zij een “akte van berusting” ondertekenen. Hiermee vervalt de termijn van drie maanden die benut kan worden om tegen de uitspraak in beroep te gaan. Op dat moment kan de uitspraak van de rechter worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Daarmee is de echtscheiding officieel een feit.
Eenzijdig echtscheidingsverzoek indienen
Naast het indienen van een gezamenlijk echtscheidingsverzoek, kan er gekozen worden voor het indienen van een eenzijdig echtscheidingsverzoek. Dit is een optie waarvoor gekozen kan worden als één van de partners niet eens is met het scheidingsverzoek of zelfs volledig buiten beeld is. Het initiatief om te scheiden ligt dus bij één van de partners. In dit geval moet een heel juridisch traject worden doorlopen waarbij de andere partner verschillende mogelijkheden heeft om in beroep te gaan tegen een scheiding of tegen de afspraken die hierbij worden gemaakt. Daarnaast kan een rechter de keuze maken om een “voorlopige voorziening” te treffen. Dit zijn uitspraken die betrekking kunnen hebben op afspraken die in afwachting van het verloop van de procedure gemaakt moeten worden zoals zorgverdeling van de kinderen, de financiën en het gebruik van gezamenlijke spullen.
Handig stappenplan voor de aanvraag van een scheiding
Judex is gespecialiseerd op juridische gebied en houdt zich bezig met het verstrekken van waardevolle inzichten, documentatie en stappenplannen die van belang zijn bij het gebruik maken van juridische dienstverlening.
We hebben hiervoor onder andere een handig stappenplan uitgeschreven voor de aanvraag van een scheiding. Daarnaast vindt u op deze pagina een handige checklist om na te gaan of u geen belangrijke zaken over het hoofd ziet bij het vormgeven van afspraken en bieden we een overzicht bij welke echtscheidingsmediators u het beste terecht kunt om het echtscheidingstraject te doorlopen. Judex zorgt ervoor dat uw recht en uw expert samenkomen.