fbpx
Ga naar content

Gaan scheiden met een huurwoning

Als jullie uit elkaar gaan en in een huurwoning wonen, dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels rondom een ‘huurwoning en scheiden’. Onze eigen Judex-mediator Marieke van Plateringen schrijft elke maand een blog. Ze geeft praktische tips en handige feitjes. Na het lezen van deze blog ben weet je precies waar je aan toe bent. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.

Hoofdhuurder, samenhuurder of medehuurder?

Je bent de hoofdhuurder als alleen jouw naam op het huurcontract staat.

Als jullie beider naam op het huurcontract staat (samenhuurders) zijn jullie allebei de hoofdhuurder.

Je bent een medehuurder als je een geregistreerd partnerschap hebt of getrouwd bent met de hoofdhuurder en jouw naam niet op het huurcontract staat.

Woon je samen in deze huurwoning, zonder getrouwd te zijn en heb je geen geregistreerd partnerschap en staat je naam niet op het huurcontract? Dan ben je geen medehuurder.

Hoofdhuurder

Ben jij in je eentje de hoofdhuurder en blijf je na beëindiging van de relatie in deze woning wonen?  Dan ben je verplicht om bij de verhuurder te melden dat je voortaan alleen in deze woning woont. De verhuurder hoeft het huurcontract niet aan te passen.

Samenhuurder

Wanneer jullie allebei de hoofdverhuurder zijn en besloten hebben wie er in de woning blijft wonen dan heb je de verplichting om de verhuurder te vragen of hij/zij daarmee akkoord gaat. De persoon die er blijft wonen blijft op het huurcontract staan.

Medehuurder

Als een medehuurder in de woning blijft wonen en de hoofdverhuurder gaat verhuizen, dan ben je verplicht dit bij de verhuurder te melden. Het huurcontract kan gewoon door blijven lopen. Je moet via een aangetekende brief aan de verhuurder  laten weten dat de hoofdverhuurder verhuist, het huurcontract opzegt en de medehuurder de nieuwe hoofdhuurder wordt.

Niet op het huurcontract, maar wel samenwonend

Je hebt geen recht om in de huurwoning te blijven wonen als jouw naam niet op het huurcontract staat en jullie ‘alleen’ samenwonend waren (dus niet getrouwd en geen geregistreerd partnerschap).

Als jullie het niet eens worden

Als jullie het wel overal met elkaar eens over kunnen worden is online scheiden wellicht een goede oplossing om jullie scheiding te regelen. Wanneer jullie er samen niet uitkomen wie er in de huurwoning mag blijven wonen, dan raad ik jullie aan om dit met een mediator te bespreken en samen een oplossing te zoeken.

Als jullie er dan nog niet uitgekomen zijn, kan een rechter hier een uitspraak over doen. De rechter kijkt naar de belangen van de twee ex-partners en de eventuele kinderen die hierbij betrokken zijn.

Een rechter kijkt niet naar wie de medehuurder of hoofdhuurder is. Ook maakt het voor een rechter niet uit wie de huurwoning als eerste bewoonde.

Geen huur- maar een koopwoning? Onze dienst Scheiden en Wonen helpt jullie bij het regelen van alles rondom de hypotheek voor-, tijdens- en na de scheiding.

Terug naar boven