Hypotheek overnemen bij scheiden
Wat doet u met het koophuis als u gaat scheiden? U kunt het huis verkopen, maar u kunt ook kijken of een van jullie er kan blijven wonen. Degene die dat wilt, moet dan de hypotheek kunnen overnemen. In dit artikel leggen we uit hoe u dat moet doen, want daar komt behoorlijk wat bij kijken.
Hypotheekschuld
Jullie zijn beiden eigenaar van het koophuis en er zit een hypotheek op het huis. Zo hebben jullie allebei recht op de helft van de zogenaamde ‘eigenwoningschuld’. Dit is een term die de belastingdienst gebruikt. De eigenwoningschuld is het bedrag waarover u hypotheekrente mag aftrekken, als u voldoet aan bepaalde voorwaarden. Let op: de eigenwoningschuld is persoonlijk en dus niet overdraagbaar.
Stappen overnemen hypotheek bij scheiden
Bij het overnemen van de hypotheek, moet degene die weggaat, uitgekocht worden. De procedure voor het uitkopen van de ex-partner en het overnemen van de hypotheek en het huis heet ‘ontslag van de hoofdelijke aansprakelijkheid’. Door middel van het tekenen van de hypotheekakte door u beiden, was u allebei ‘hoofdelijke verbonden’.
De procedure bestaat uit een aantal stappen:
- Leg vast in het echtscheidingsconvenant dat een van beiden de hypotheek wilt over te nemen. Dit is nodig voor de hypotheekverstrekker, zodat deze de aanvraag kan beoordelen;
- De woning moet getaxeerd worden, zodat er een bedrag bekend is wat de woning waard is. Het is verstandig hiervoor een onafhankelijke taxateur in te schakelen. Dit neemt u mee naar de hypotheekverstrekker;
- Bij het overnemen van de hypotheek de gezamenlijke hypotheekschuld toebedeeld aan degene die het huis overneemt. De hypotheek en het huis komen op de naam van diegene te staan. Samen met de hypotheekverstrekker zoekt u uit of u de lasten nog steeds kunt betalen na overname, hoe u het uitkopen van uw ex-partner gaat financieren en het feitelijk regelen van de hypotheekovername. U heeft hiervoor een aantal documenten nodig, naast de opgave en offerte van de huidige hypotheek:
– echtscheidingsconvenant
– de afspraken over hoe u de tegoeden verdelen die verbonden zijn aan de hypotheek
– een jaaropgave en een werkgeversverklaring; - Als het financiële gedeelte geregeld is, kan de woning officieel worden overgedragen bij de notaris.
Het overnemen van een hypotheek bij scheiden is vaak de prettigste oplossing, zeker als er jonge kinderen bij betrokken zijn. Kinderen hoeven dan niet te wennen aan een nieuwe woning, nieuwe omgeving, nieuwe school, enzovoort. Ze blijven gewoon in hun eigen thuis.
Bij het regelen van de scheiding kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van mediation. De mediator is de onafhankelijke professional, die u begeleidt bij het vinden van de juiste oplossingen en afspraken, bijvoorbeeld over het overnemen van de hypotheek bij scheiden. Bij Judex krijgt deskundige hulp, precies wat past bij uw persoonlijke situatie.