Wanneer heeft u recht op partneralimentatie?
Bij een scheiding moet u met veel veranderingen rekening houden. Zo verandert vaak ook uw financiële situatie en kan het zijn dat u recht heeft op partneralimentatie. Wij lichten aan u toe wanneer u hier recht op heeft en hoe partneralimentatie berekend wordt.
Wanneer recht op partneralimentatie
Volgens de wet hebben ex-partners nadat een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt beëindigd een onderhoudsplicht. Dit houdt in dat u elkaar na de scheiding financieel moet ondersteunen als dat nodig is. Wanneer u na de scheiding niet voldoende inkomen heeft om uzelf in uw eigen levensonderhoud te voorzien, dan heeft u recht op partneralimentatie. U dient hier samen afspraken over vast te leggen in het echtscheidingsconvenant. De ex-partner die de partneralimentatie moet betalen is verplicht om dit te doen, hierbij wordt er wel rekening gehouden met een aantal voorwaarden.
Wanneer partneralimentatie, de voorwaarden
Wilt u nagaan of u recht heeft op partneralimentatie? Dan is het goed om te weten dat u moet voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Huwelijk of geregistreerd partnerschap: Ten eerste heeft u in Nederland alleen recht op alimentatie wanneer u gehuwd bent geweest of een geregistreerd partnerschap hebt gehad. Heeft u alleen samengewoond met uw ex-partner? Dan moet u contractueel hebben vastgelegd dat u recht heeft op alimentatie.
- Financiële bewijslast: U moet kunnen aantonen dat u niet genoeg inkomsten heeft om uzelf te voorzien in uw eigen levensonderhoud.
- Draagkracht van uw ex-partner: Daarnaast moet het wel zo zijn dat uw ex-partner voldoende financiële ruimte heeft om de partneralimentatie te betalen. Hierbij wordt gekeken naar het inkomen, de lasten en eventuele andere verplichtingen. Let op: zo gaat kinderalimentatie altijd voor op partneralimentatie.
Hoe wordt partneralimentatie berekend?
Wanneer u gaat scheiden, moet u alle afspraken in een echtscheidingsconvenant vastleggen, zo ook of er sprake is van alimentatie en de hoogte van de partneralimentatie. Een expert kan dit het beste voor u berekenen, zodat het eerlijk vastgelegd kan worden. Hierbij wordt er gekeken naar de behoefte van de ex-partner die het nodig heeft en naar de draagkracht van de ex-partner die moet gaan betalen. Met de volgende factoren wordt hierbij rekening gehouden:
- Het inkomen van beide partners
- Levensstandaard tijdens het huwelijk
- Financiële lasten
- Duur van het huwelijk
Hoogte en duur van de partneralimentatie
U heeft recht op maximaal 5 jaar partneralimentatie. Bij een huwelijk korter dan vijf jaar wordt de alimentatie toegekend voor de duur van het huwelijk. Hoe hoog partneralimentatie is, verschilt per situatie.
Het kan ook zijn dan door veranderde omstandigheden in de loop van de tijd een herberekening nodig is. Zo heeft de jaarlijkse indexering invloed hierop of het inkomen van een van de ex-partners verandert sterk. Wanneer de alimentatie ontvanger opnieuw gaat samenwonen of huwen, vervalt de alimentatieplicht.
Hulp van een specialist
Of u recht hebt op partneralimentatie, hangt dus af van de financiële situatie van uzelf en uw ex-partner. In sommige gevallen kan het dus ook voorkomen dat er geen partneralimentatie betaald hoeft te worden. Wanneer er wel sprake is van partneralimentatie, dan moet u dit goed vastleggen. Heeft u hulp nodig bij het vaststellen van de partneralimentatie of een (her)berekening? Onze specialisten helpen u graag verder.
Ook interessant voor u:
- Hoe wordt alimentatie berekend
- Indexering alimentatie 2024 bekend
- Is partneralimentatie verplicht?
- Partneralimentatie afkopen: wanneer kiest u hiervoor?
- Wanneer kinderalimentatie betalen
- Wanneer moet er partneralimentatie betaald worden?
- Wanneer moet je kinderalimentatie herberekenen?
- Wat te doen als uw ex niet meewerkt aan de herberekening van alimentatie?