Co-ouderschap: hoe zit het met de alimentatie?
Bij een scheiding dient u omtrent uw kinderen afspraken te maken die worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Eén van de mogelijkheden is het overeenkomen van co-ouderschap. Hierbij zijn de zorg- en opvoedtaken en de kosten meestal fifty-fifty verdeeld tussen beide ouders. Dit betekent ook dat de kinderen net zo vaak bij de vader, als bij de moeder zijn. Hoe de tijd precies wordt ingedeeld mogen u en uw ex-partner samen bepalen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om allebei steeds een week te nemen, of u kunt de week doormidden delen. Dit hoeft echter niet per se het geval te zijn, een afwijkende regeling zoals 60-40 is namelijk ook mogelijk. Hetzelfde geldt voor de kosten. Komt u er niet uit samen met uw ex-partner? Onze mediators kunnen helpen. Bekijk en vergelijk hier Judex mediation experts.
Co-ouderschap en kinderalimentatie
Als de kosten fifty-fifty verdeeld zijn, hoe zit het dan met de kinderalimentatie? Gelijke kosten betekent dat degene met een hoger inkomen de kosten makkelijker kan dragen dan degene met een lager inkomen. Degene met het hogere inkomen zal dan toch nog een bijdrage leveren aan de ander, zodat er geen scheve verhoudingen ontstaan. Een andere reden om kinderalimentatie vast te stellen is als de kinderen in de praktijk toch meer bij één van de ouders verblijven omdat de verdeling niet fifty-fifty is, maar bijvoorbeeld 60-40.
De hoogte van de kinderalimentatie kunt u zelf bepalen, maar als u er samen niet uitkomt zal de rechter hieraan te pas moeten komen. Bij een co-ouderschap is het dus prettig als u samen nog goed contact hebt, omdat dat regelmatig nodig zal zijn.
Let op: er zijn dus meerdere manieren om de kosten voor de kinderen te verdelen:
– Op basis van draagkracht
– Op basis van het aantal dagen dat de kinderen bij beide ouders verblijven
– Fifty-fifty
Kinderbijslag en kindgebonden budget
Bij een co-ouderschap hoort een kind bij de huishoudens van beide ouders. Dit betekent dat u en uw ex-partner beiden recht hebben op de helft van de kinderbijslag, die wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank. Het kindgebonden budget wordt door de Belastingdienst uitgekeerd en kan net als de kinderbijslag in het geval van co-ouderschap over allebei de ouders worden verdeeld.
Een rekening openen
Een andere, overzichtelijke, optie is het openen van een kinderrekening. Op deze rekening kunt u beiden een bepaald bedrag (inclusief de eventuele kinderalimentatie) storten en hiervan worden dan de uitgaven voor de kinderen betaald. Tevens worden de kinderbijslag en het kindgebonden budget op deze rekening gestort, zodat ook deze gelijk worden verdeeld. Op deze manier heeft u beiden inzicht in de inkomsten en uitgaven omtrent de kinderen.
Heeft u kinderen onder de 18 jaar en gaan u en uw partner uit elkaar? Wij helpen u graag. Bekijk hier ‘Scheiden & kinderen‘.
Ook interessant voor u:
- Afkopen partneralimentatie: voor- en nadelen
- Bijstand en alimentatie: heeft alimentatie gevolgen voor de bijstand?
- Duur alimentatie: hoelang heeft u recht op partner- en/of kinderalimentatie?
- Hoe kan ik alimentatie aanvragen?
- Partneralimentatie en samenwonen: wat verandert er?
- Recente ontwikkelingen omtrent partneralimentatie
- Verplicht: wanneer bent u verplicht om alimentatie te betalen?
- Wat is alimentatie?