fbpx
Ga naar content

Wanneer kan ik de architectenovereenkomst opzeggen?

Hoe u de overeenkomst moet opzeggen is veelal geregeld in de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op uw architectenovereenkomst. Sla deze algemene voorwaarden hier dus goed op na.

Als u de overeenkomst opzegt, zonder dat daar een goede reden voor is, dan bent u het honorarium verschuldigd voor het werk dat tot dan toe gedaan is. Afhankelijk van de algemene voorwaarden die van toepassing zijn, bent u daarnaast vaak nog een percentage van tien of vijftien procent verschuldigd van het resterende honorarium.

Als de architect de overeenkomst zonder geldige reden opzegt, dan heeft hij slechts recht op betaling van werkzaamheden die voor u als opdrachtgever van nut zijn. Van dat aan de architect te betalen bedrag mag dan ook een bedrag (meestal tien of vijftien procent) afgetrokken worden als compensatie voor uw ongemak en kosten.

Deze kortingsregeling geldt dus alleen als er door degene die de overeenkomst opzegt eigenlijk geen geldige reden is gegeven om de overeenkomst te beëindigen.

Behalve via opzegging kunt u de samenwerking ook beëindigen door de overeenkomst te ontbinden. U kunt de overeenkomst ontbinden als de architect zijn werk niet goed doet. Zelfs als in de algemene voorwaarden een ontbindingsmogelijkheid uitgesloten is, kunt u als consument de samenwerkingovereenkomst toch ontbinden. Een uitsluiting van de ontbindingsmogelijkheid wordt door een rechter als onredelijk beschouwd.

U kunt de overeenkomst ontbinden door een schriftelijke mededeling. Daarnaast kunt u ook naar de rechter om de overeenkomst te laten ontbinden.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven