fbpx
Ga naar content

Hoe word ik als consument beschermd bij een overeenkomst met een aannemer?

De wet geeft u als consument die een huis laat bouwen extra bescherming. Zo is in de wet onder anderen vastgelegd dat:

  • een overeenkomst tussen een consument en een aannemer die een huis gaat bouwen verplicht schriftelijk moet worden vastgelegd
  • u na het sluiten van de overeenkomst een bedenktijd van drie dagen heeft
  • u door de aannemer niet verplicht kunt worden tot het vooraf voldoen van allerlei betalingen
  • u de laatste 5% van de aanneemsom zonder opgaaf van redenen gedurende drie maanden mag achterhouden

Schriftelijkheidsvereiste

Een overeenkomst tussen een aannemer die een woning gaat bouwen en een consument moet schriftelijk worden aangegaan. Dit heet ook wel het schriftelijkheidsvereiste. Op die manier bestaat er minder snel onduidelijkheid over wat er precies is afgesproken. Dit biedt u als consument meer duidelijkheid en zekerheid.

Bedenktijd

U heeft als consument een bedenktijd van drie dagen nadat u een kopie van de overeenkomst tot de bouw van de woning heeft gekregen. Tijdens deze periode van drie dagen kunt u de inhoud van de overeenkomst nog eens laten bezinken.

Als u bij nader inzien toch van de overeenkomst wilt afzien, dan kan dat. U kunt de overeenkomst dan zonder opgaaf van redenen ontbinden. Een brief [d] aan de aannemer is hiervoor voldoende. U kunt deze bedenktijd natuurlijk ook gebruiken om de overeenkomst door een deskundige te laten controleren.

Niet vooraf betalen

U kunt door de aannemer niet verplicht worden tot het vooraf al voldoen van allerlei betalingen die niet in verhouding staan tot het reeds uitgevoerde werk. U kunt slechts worden verplicht tot het doen van betalingen die bij benadering overeenkomen met de voortgang van de bouw of met de waarde van de door de aannemer aangeschafte goederen.

Stel dat uw aannemer van u verlangt dat u voorafgaand aan de werkzaamheden de helft van de aanneemsom aanbetaalt, met als reden dat er materiaal moet worden aangeschaft om de opdracht uit te voeren, dan hoeft u daar niet akkoord mee te gaan.

Wel mag de aannemer van u verlangen dat u voorafgaand bij de start van de werkzaamheden 10% van de aanneemsom in depot stort bij een notaris. Daarmee heeft de aannemer een redelijke zekerheid dat u uw betalingsverplichtingen ook na zult komen.

Laat u zich dus niet verleiden tot het doen van hoge aanbetalingen terwijl de aannemer nog helemaal niets heeft gerealiseerd. Als de aannemer bijvoorbeeld plotseling failliet dan bent u uw aanbetaling zo goed als zeker kwijt.

5%-regeling

In de wet is geregeld dat u 5% van de aanneemsom mag inhouden op de laatste termijn en dit bedrag in depot mag storten bij de notaris. Na verloop van drie maanden na het tijdstip van oplevering betaalt de notaris het bedrag weer aan de aannemer, tenzij u gemotiveerd aan weet te geven waarom u nog niet wil dat het geld aan de aannemer wordt betaald.

Zo kunt u bijvoorbeeld aanvoeren dat er nog altijd gebreken zijn die niet verholpen zijn. Deze stok achter de deur kan ervoor zorgen dat de aannemer ook de losse eindjes keurig voor u in orde maakt. Voor alle duidelijkheid: u mag de 5% ook inhouden als er bij de oplevering nog geen gebreken zijn geconstateerd.

Op deze manier heeft u tot drie maanden na de oplevering ook enige financiële zekerheid voor het geval zich na de oplevering alsnog gebreken openbaren.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven