Wanneer ben ik een medehuurder?
Wanneer uw echtgenoot, echtgenote, of geregistreerde partner de huurder is, en u woont met hem of haar in het zelfde huis, dan bent u automatisch medehuurder. Dat betekent dat u medeaansprakelijk bent voor de correcte nakoming van het huurcontract.
Maar – nog belangrijker – dat betekent ook dat als de huurder vertrekt u als medehuurder automatisch huurder wordt.
Als u niet met de huurder bent getrouwd en u bent evenmin een geregistreerde partner van de huurder, maar u woont wel met hem of haar samen, dan bent u niet automatisch medehuurder. U kunt dat wel worden.
Als u medehuurder wilt worden, moet u samen met de huurder aan de verhuurder vragen om u de positie van medehuurder te geven. Weigert hij dat dan kunt samen met de huurder aan de rechter vragen om te bepalen dat u medehuurder wordt. U moet daarvoor dan wel minimaal twee jaar samenwonen
Beperkte huurbescherming: huren bij de hospita en de studentenflat
Als u bij een hospita thuis een kamer huurt, mag de hospita de overeenkomst tijdens de eerste negen maanden van het huurcontract weliswaar met inachtneming van de gebruikelijke opzegtermijn (drie maanden) maar zonder opgaaf van redenen opzeggen. Pas als u de kamer langer dan negen maanden huurt, heeft u de gebruikelijke huurbescherming.
En woont u op een studentenflat en bent u gestopt met uw studie of al afgestudeerd, maar denkt u daar onbekommerd te kunnen blijven wonen omdat het zo gezellig en lekker goedkoop is? Ook daar steekt de wet een stokje voor.
Een verhuurder die zich heeft toegelegd op het verhuren van woonruimte aan officieel ingeschreven studenten (een stichting voor studentenhuisvesting) kan gemakkelijker een eind maken aan de huurovereenkomst, dan de ‘gewone’ verhuurder.
De stichting voor studentenhuisvesting kan u als u ex-student de huur opzeggen wegens ‘dringend eigen gebruik‘, zodat zij haar kamers kan blijven toewijzen aan échte studenten (d.w.z. studenten die daadwerkelijk zijn ingeschreven bij een officiële onderwijsinstelling). Als ex-student verweer voeren tegen een dergelijke opzegging kan maar heeft weinig effect.
Ook is de stichting voor studentenhuisvesting – in tegenstelling tot de ‘gewone’ verhuurder niet verplicht om aan te tonen dat u na uw vertrek de beschikking hebt over andere, passende woonruimte.