fbpx
Ga naar content

Aangesloten bij:

  • Logo FFP
  • Logo Nederlandse Orde van Advocaten
  • Logo Mediator Keurmerk

Mediation is een uitermate intrigerend, veelzijdig en uitdagend vak dat zeker niet alleen is voorbehouden aan advocaten en juristen. Ook managers, leidinggevenden, adviseurs en bemiddelaars die vaak met conflicten te maken hebben, kunnen de rol van mediator vervullen. De beste manier om mediator te worden, is door het volgen van een MfN erkende opleiding zoals wordt aangeboden bij opleidingsinstituut AMV-opleidingen. Deze organisatie biedt veelzijdige mogelijkheden om uw doelstelling te realiseren.

De overlegstructuur bij een mediation traject

Mediation is een vorm van conflicthantering waarbij de oplossingen worden geformuleerd door de betrokken partijen na onderling overleg hierover. De mediator vervult de rol van neutrale gespreksleider of bemiddelaar bij deze constructie. Deze persoon zal de betrokkenen ondersteunen bij de totstandkoming van de besluitvorming door middel van advisering maar zal hierbij geen oordeel vormen. Deze neutrale rol is van groot belang omdat beide partijen gebruik maken van deze vorm van ondersteuning en het vertrouwen in deze constructie op geen enkele manier mag worden geschaad.
De belangrijkste voorwaarde voor de toepassing van mediation is dat beide partijen bereid zijn om met elkaar om de tafel te zitten en gezamenlijk over oplossingen willen nadenken. Mediation is een oplossingsgerichte constructie waarbij de focus ligt op het zoeken van oplossingen en vrijwel niet op de inhoudelijke kant van het geschil. Veel rechters zien mediation in veel gevallen als goede oplossing omdat het bij deze keuze niet noodzakelijk is om tot een harde uitspraak te komen.

De stijgende populariteit van mediation

Mediation is een optie waarvoor steeds meer gekozen wordt. De stijgende populariteit van mediation is vooral te onderschrijven aan de praktische voordelen dat deze vorm van conflicthantering biedt. Mediation is immers veelzijdig toepasbaar en in diverse vormen aan te bieden met betrekking tot de intensiteit van de ondersteuning. Met de huidige digitale mogelijkheden is het zelfs mogelijk om mediation op afstand aan te bieden. Bij vrijwel iedere constructie kunnen de betrokkenen voor een groot deel zelf het tempo van het doorlopen van de procedure bepalen. Daarnaast heeft mediation vaak weinig tot geen gevolgen voor de onderlinge relatie van de betrokken partijen.
Een ander groot voordeel van mediation ligt op financieel gebied. Mediation hoeft immers niet gekoppeld te worden aan een juridische procedure en wordt vaak zelfs ingezet ter voorkoming hiervan. Naast mediation bij echtscheidingen kan deze vorm van conflicthantering ook worden ingezet bij arbeidsconflicten, burenruzies, zakelijke geschillen, familiezaken of conflicten met de overheid. Veel grotere bedrijven, instellingen of overheden hebben dan ook mediators in dienst om ondersteuning te bieden bij ontstane conflicten.

De beste manier om mediator te worden

Het vak mediator is wettelijk een vrij beroep. Dit wil zeggen dat iedereen zichzelf als mediator mag aanbieden zonder hiervoor diploma’s of andere bewijzen van vaardigheid moet overleggen. In de praktijk worden wel een aantal belangrijke eisen aan de Nederlandse mediators gesteld. De ongeschreven regel is immers dat zowel particulieren als professionele opdrachtgevers zeer veel waarde hechten aan een MfN erkenning.
De letters MfN staan voor Mediatorsfederatie Nederland en is een van de takken van de Stichting Kwaliteit Mediators (SKM). Deze stichting bewaakt de kwaliteit van de aangesloten leden en onderhoudt een MfN register waar aangesloten (lees: gekwalificeerde) mediators in worden opgenomen om dit inzichtelijk te maken. Het met succes afronden van een opleiding bij een MfN erkend opleidingsinstituut is een van de belangrijkste eisen die aan mediators gesteld worden.

MfN basisopleiding voor mediators

Een MfN basisopleiding voor mediators is een traject waarbij een stevige basis wordt gevormd waarop deze hulpverleners zich verder op kunnen ontwikkelen. De lesstof bestaat voor een deel uit een theoriegedeelte (waarin zelfstudie vereist wordt) maar voor een groot gedeelte ook uit oefeningen met een praktisch karakter. De vertaling van de theorie naar de praktijk is voor een beginnend mediator van groot belang om te ervaren hoe een houding of interventie van een mediator op betrokkenen kan overkomen.
MfN erkend opleidingsinstituut AMV biedt de MfN basisopleiding voor mediators in diverse vormen aan. Deze meerdaagse studie kan aangeboden worden op zes afzonderlijke data maar ook in een versneld traject van zes aaneengesloten dagen op locatie. Na het afronden van het lesprogramma volgt een examen. Dit examen bestaat uit een schriftelijk examen waarin de kandidaat 50 multiple choice vragen moet beantwoorden in combinatie met een praktijkgedeelte. Dit deel bestaat uit een live-assessment (in vorm van een rollenspel) of een video-assessment. Na voltooiing van de basisopleiding en het behalen van zowel de kennistoets als de vaardighedentoets, zal de nieuwe mediator een uitnodiging van de MfN ontvangen om toe te treden tot het MfN register van mediators.

Vervolgtraject na het volgen van de basisopleiding voor mediators

Na het volgen (en het succesvol afronden) van de basisopleiding voor mediators zijn er voldoende mogelijkheden waarop verdere ontwikkeling kan plaatsvinden. MfN erkend opleidingsinstituut AMV biedt vervolgtrajecten voor mediators die zich wensen te specialiseren als zakelijk-, arbeids-, strafzaken-, gezondheidszorg-, overheid-, of familie mediator. Ook zijn er opleidingen die gericht zijn op conflicthantering voor HR medewerkers of een geaccrediteerde opleiding voor interne- en externe vertrouwenspersonen.
Mediators kunnen bij Opleidingsinstituut AMV terecht voor blijvende ondersteuning door toegang te verlenen tot het uitgebreide kenniscentrum en worden er direct bruikbare tips en praktische handvatten gedeeld voor effectieve opdrachtverwerving. Tevens kunnen mediators bij het instituut terecht voor vakinhoudelijke praktijkondersteuning op het gebied van kennis, advies, intervisie en supervisie (met betrekking tot het sparren over lopende mediations). Op deze manier draagt opleidingsinstituut AMV niet alleen bij aan de beste manier om een mediator te worden maar mogelijkheden om een veelgevraagde mediator te blijven.
Klik hier voor meer informatie over de MfN erkende opleidingen die door opleidingsinstituut AMV worden aangeboden.

Hoe werkt vragen naar juridisch advies?

  • Stap 1

    U stuurt uw vraag op naar Judex.nl

  • Stap 2

    Wij matchen uw vraag met een van onze experts

  • Stap 3

    Binnen 24 uur antwoord van een expert

  • Ruim 9 jaar ervaring
  • Landelijk mediator netwerk
  • Vaste prijzen, geen verrassingen

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven