fbpx
Ga naar content

Aangesloten bij:

  • Logo FFP
  • Logo Nederlandse Orde van Advocaten
  • Logo Mediator Keurmerk

Mediation is in Nederland een populaire vorm van conflicthantering. Deze optie biedt veelzijdige mogelijkheden om aan veel praktische wensen te voldoen. Het vak is niet alleen aan advocaten en juristen voorbehouden maar iedereen die mediator wil worden, doet er verstandig aan om een opleiding te volgen die erkend is door de MfN (de Mediatorsfederatie Nederland). Na het volgen van een basisopleiding om mediator te worden en het succesvol afronden van de examens ontvangt de mediator een uitnodiging van de MfN om toe te treden tot het MfN register van mediators.

Waarom sprake is van een toenemende behoefte aan mediation

Mediation is een vorm van conflicthantering waarbij de betrokkenen gezamenlijk in een open overlegstructuur tot oplossingen moeten komen. Een mediator vervult hierbij de rol van een neutrale bemiddelaar. Deze persoon zal als gespreksleider fungeren in dit proces en de strijdende partijen adviseren als ze dreigen vast te lopen gedurende de procedure. Doordat beide partijen gebruik maken van de diensten van een mediator, zal deze persoon geen oordeel vormen. Daarnaast zal een mediator zich niet inhoudelijk met het conflict bemoeien maar juist werken naar een toekomstgerichte oplossing. In veel gevallen heeft deze vorm van conflicthantering weinig tot geen invloed op de onderlinge relatie tussen de partijen.
Mediation is een vorm van conflicthantering waarbij de partijen (gezamenlijk) naast elkaar het conflict proberen op te lossen en niet lijnrecht tegenover elkaar zitten zoals vaak bij andere vormen van conflicthantering het geval is. Het gezamenlijk gebruik van de inzet van de juridische aanbieder zorgt ook voor een aanzienlijke besparing van de inzet van juridische uren en hiermee uiteraard op de bijbehorende kosten. Hiermee is mediation een aanzienlijk voordeligere optie dan andere vormen van (juridische) conflicthantering.
Met het benoemen van het financiële voordeel van mediation is de vraag waarom er sprake is van een toenemende behoefte aan mediation voor een groot deel beantwoordt. Daarnaast heeft de keuze voor mediation nog een aantal andere praktische voordelen en met name op de toepasbaarheid. Mediation is immers niet alleen inzetbaar bij echtscheidingen en arbeidsconflicten maar ook als conflicthantering bij burenruzies, zakelijke geschillen, familiezaken of conflicten met de overheid. Tot slot wordt het als praktisch voordeel gezien dat de betrokkenen voor een groot deel zelf het tempo van dit proces kunnen bepalen.

Opleidingsmogelijkheden om mediator te worden

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het vak van mediator niet voorbehouden aan advocaten en juristen. Mediation is ook niet per definitie een vorm van conflicthantering waar een juridische procedure aan gekoppeld zit. Veel rechters adviseren zelfs om mediation toe te passen om niet tot een bindend oordeel te hoeven komen. Daarnaast is mediation een vorm van het oplossen van conflicten waarbij ook managers, leidinggevenden, adviseurs en bemiddelaars die vaak met conflicten te maken hebben ook de rol van mediator kunnen vervullen. Ook voor deze personen zijn er goede opleidingsmogelijkheden om mediator te worden. Veel grotere bedrijven, instellingen of overheden hebben mediators in dienst om ondersteuning te bieden bij ontstane conflicten.
Mediator is een vrij beroep waarbij het niet verplicht is om specifieke diploma’s of andere bewijzen van kunde te overleggen. In de praktijk komt dit erop neer dat iedereen zich mediator zou kunnen noemen. Het is echter zeker wel aan te raden om een MfN-mediator te zijn om het vak mediation goed te kunnen uitoefenen. MjN is de Mediatorsfederatie Nederland en is een onderdeel van de Stichting Kwaliteit Mediators (SKM).

MfN basisopleiding voor toekomstige mediators

Een MfN certificaat kan gezien worden als het belangrijkste kwaliteitskeurmerk voor mediators. Veel professionele opdrachtgevers en rechtzoekenden zien dit als harde eis bij de keuze voor een geschikte mediator. De MfN basisopleiding voor toekomstige mediators bestaat uit een uitgebreid programma (op HBO niveau) waarin een veelzijdigheid aan praktische- en theoretische kennis wordt bijgebracht. Deze opleiding kan worden gevolgd bij een MfN erkend opleidingsinstituut waarvan AMV-opleidingen een goed voorbeeld is. Dit instituut richt zich op het aanleren van interventies en technieken waarbij de focus op de persoonlijke ontwikkeling van de toekomstige mediator en de authenticiteit centraal staan. Dit laatste is van groot belang aangezien alleen een authentieke mediator in staat zal zijn om goed aan te sluiten bij de betrokken (strijdende) partijen en hen zo helpen bij het vinden van een geschikte oplossing.
Na het volgen van het opleidingsprogramma, en de benodigde thuisstudie, kunnen de examens worden afgelegd. Het examen waarmee de MfN basisopleiding voor toekomstige mediators kan worden afgerond bestaat enerzijds uit een reeks van meerkeuzevragen en anderzijds uit een live-assessment (in vorm van een realistisch rollenspel) of een video-assessment.
Als deze beide tests succesvol zijn afgerond, kan de kandidaat zich inschrijven als MfN-mediator. Met dit diploma op zak kan de mediator zich verder ontwikkelen in een specifieke niche. AMV biedt hiervoor immers opleidingen waarin er specialisatie mogelijkheden bestaan om meer te profileren als bijvoorbeeld een zakelijk-, arbeids-, strafzaken-, echtscheidings-, gezondheidszorg-, overheid-, of een familie mediator.

Kwaliteitsborging voor MfN-mediators

De MfN hecht grote waarde aan de geleverde kwaliteit van de aangesloten mediators. Dit wordt bewaakt door middel van een systeem voor “Permanente Educatie (PE)”. Dit systeem werkt aan de hand van een puntensysteem waarbij de mediator jaarlijks in de praktijk inzichtelijk moet maken dat deze persoon de vaardigheden beheerst en op de hoogte is van de actuele ontwikkelingen binnen dit specifieke vakgebied.

Welk instituut is de beste keuze voor het volgen van een basisopleiding voor mediators?

Er zijn een aantal belangrijke factoren waar rekening mee moet worden gehouden bij het bepalen van welk instituut de beste keuze is voor het volgen van een basisopleiding voor mediators. Allereerst speelt de verdeling van lesprogramma een belangrijke rol maar ook de praktijkgerichtheid mag niet onderschat worden. Het is immers van groot belang om mediation te ervaren. De vertaalslag van de theorie naar de praktijk speelt dus een belangrijke rol. Het spelen van rollenspellen zal dan ook een waardevolle ervaring zijn om te ontdekken wat het effect is van een specifieke houding of interventie van een mediator.
Daarnaast is het belangrijk om te vergelijken wat het instituut kan betekenen na het volgen van een opleiding. AMV biedt hier als opleidingsinstituut zeer veel mogelijkheden in. Cursisten hebben blijvende toegang tot het uitgebreide kenniscentrum en kunnen zowel digitaal als fysiek bij het instituut terecht voor vakinhoudelijke ondersteuning in de praktijk. AMV ondersteunt de beginnende mediators ook na het doorlopen van het cursusprogramma als hulpbron op het gebied van kennis, advies, intervisie en supervisie (het sparren over lopende mediation procedures). Daarnaast biedt het instituut direct bruikbare tips en praktische handvatten voor effectieve opdrachten werving.
Klik hier voor meer informatie over de MfN erkende opleidingen die door opleidingsinstituut AMV worden aangeboden.

Hoe werkt vragen naar juridisch advies?

  • Stap 1

    U stuurt uw vraag op naar Judex.nl

  • Stap 2

    Wij matchen uw vraag met een van onze experts

  • Stap 3

    Binnen 24 uur antwoord van een expert

  • Ruim 9 jaar ervaring
  • Landelijk mediator netwerk
  • Vaste prijzen, geen verrassingen

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven