Mediation is een uitstekende optie om conflicten weg te nemen zonder dat hier een gerechtelijke uitspraak voor nodig is. Dit is ook de reden dat veel grotere bedrijven, instellingen of overheden mediators in dienst hebben om ondersteuning te bieden bij ontstane conflicten en deze op een zeer menselijke manier direct op te lossen om erger te voorkomen. Het vak mediator is dan ook een zeer dankbaar en interessant beroep. Wilt u mediator worden om arbeidsmediation toe te kunnen passen? Dan is het belangrijk dat u kiest voor een MfN erkende opleiding om zowel de praktische- als de theoretische kant van het vak goed te leren. Dit is een belangrijke basis om doeltreffend als mediator te kunnen functioneren.
Mediation binnen grotere bedrijven, instellingen of overheden
Als er grote groepen mensen bij elkaar komen, is het ontstaan van conflicten bijna niet te voorkomen. Door hier op de juiste manier mee om te gaan, kunnen ingrijpende gevolgen hiervan vaak op een eenvoudige manier worden voorkomen. In veel gevallen zijn de strijdende partijen uitstekend in staat om zelf tot oplossingen te komen, maar hebben ze hier wel wat ondersteuning bij nodig. Mediation kan hierbij een uitstekende toepassing zijn.
De achterliggende gedachte van mediation is dat de strijdende partijen samen in overleg gaan om mogelijke oplossingen bespreekbaar te maken en hieruit de beste oplossing te kiezen. De mediator verzorgt hierbij de benodigde ondersteuning. De voornaamste rol van een mediator is het bewaken van de open overlegstructuur. Daarnaast zal de mediator moeten ingrijpen als de partijen dreigen vast te lopen in de besluitvorming.
Doordat de partijen samen gebruik maken van de diensten van een mediator, in tegenstelling tot vrijwel alle juridische opties, is mediation een stuk voordeliger dan een juridische vertegenwoordiging. Daarnaast is er geen sprake van een oordelende- of vertegenwoordigende ondersteuning maar juist van een adviserende ondersteuning. Doordat de partijen gezamenlijk gebruik maken van de diensten van een mediator, zal deze persoon geen mening vormen en volledig neutraal in het proces blijven. Dit is dan ook de reden dat veel rechters de toepassing van mediation binnen grotere bedrijven, instellingen of overheden juist zal adviseren om niet tot een oordeel te hoeven komen. Daarnaast heeft mediation in de praktijk weinig tot geen invloed op de onderlinge relatie van de partijen die in conflict zijn geraakt dus juichen ook de meeste bedrijven, instellingen en overheden deze optie toe.
Opleidingen die vereist zijn arbeidsmediator te worden
Zoals u zult begrijpen is er vanuit het bedrijfsleven veel vraag naar arbeidsmediators. Deze personen hoeven niet direct een juridische achtergrond te hebben. Mediation wordt immers vaak succesvol toegepast om juridische stappen te voorkomen. Het vak is dan ook niet voorbehouden aan advocaten of juristen. Mediation is wettelijk gezien zelfs een vrij beroep waardoor iedereen zich als mediator mag profileren. In de praktijk ligt dit overigens anders. Ieder bedrijf, instelling of overheidsinstantie ziet het als harde eis dat de mediator waarvan zij gebruik maken een MfN erkende opleiding succesvol heeft afgerond. Daarnaast is het een gegeven dat een arbeidsmediator die ook een gerichte opleiding in deze niche heeft gevolgd meer aanvragen heeft.
MfN erkende opleiding voor arbeidsmediators
De afkorting MfN staat voor Mediatorsfederatie Nederland. Dit is een onderdeel van de Stichting Kwaliteit Mediators (SKM). Deze stichting houdt zich bezig met het onderhouden van het MfN register waar gekwalificeerde mediators in worden opgenomen. Deze mediators moeten voldoen aan de strikte kwaliteitseisen van deze stichting waar het succesvol afronden van een MfN erkende basisopleiding voor (arbeids) mediators de voornaamste is.
De MfN heeft een aantal opleidingsinstituten, waaronder Opleidingsinstituut AMV, gekwalificeerd om de mediation opleidingen te mogen verzorgen. Een basisopleiding voor mediators bestaat uit meerdere modules waarvan de lesstof op meerdere dagen aan de kandidaten worden aangeboden. Deze lesstof bestaat uit zowel een theorie- en een praktijkgedeelte. Gedurende de cursusdagen wordt er voornamelijk aandacht aan de praktijk besteedt. De kandidaat zal zich een groot deel van de theorie met behulp van thuisstudie eigen moeten maken. Na afronding van de lesstof volgt een examen. Ook dit examen bestaat uit een theoriegedeelte van 50 meerkeuzevragen en een praktijkgedeelte in vorm van een assessment waarbij een rollenspel zal worden gespeeld. Als de kandidaat beide examens met goed gevolg heeft afgerond, zal deze persoon een uitnodiging krijgen om zich in te laten schrijven als MfN-mediator in de registers van Stichting Kwaliteit Mediators.
Het aanbod van opleidingsinstituut AMV in gerichte opleidingen voor arbeidsmediation
Opleidingsinstituut AMV heeft een zeer ruim aanbod in opleidingen die specifiek gericht zijn op arbeidsmediation. Naast de bovengenoemde MfN erkende basisopleiding voor mediators en de bijbehorende examentrainingen, biedt het instituut veelzijdige mogelijkheden voor mediators om zich daarna verder te ontwikkelen en te specialiseren in het toepassen van mediation in arbeidsgerelateerde situaties. Dit kan door het volgen van een opleiding dat specifiek is ontwikkeld voor arbeidsmediators maar ook door het volgen van opleidingen die gericht zijn op conflicthantering voor HR medewerkers of een geaccrediteerde opleiding voor interne- en externe vertrouwenspersonen.
Alle opleidingen van opleidingsinstituut AMV hebben een zeer praktisch karakter en kunnen worden gevolgd in combinatie met zelfstudie. De kandidaten hebben hierbij altijd (zowel tijdens als na de studieperiode) toegang tot de uitgebreide kennisbank van het instituut. Daarnaast kunnen de kandidaten altijd bij dit instituut terecht voor vakinhoudelijke ondersteuning in de praktijk in vorm van ondersteuning op het gebied van kennis, advies, intervisie en supervisie (overleg over lopende mediation trajecten).
Klik hier voor meer informatie over het aanbod van opleidingstrajecten van opleidingsinstituut AMV voor (toekomstige) arbeidsmediators.