fbpx
Ga naar content

Aangesloten bij:

  • Logo FFP
  • Logo Nederlandse Orde van Advocaten
  • Logo Mediator Keurmerk

Een mediator is een professionele conflictbemiddelaar die als doelstelling heeft om conflicten op te lossen, zonder dat het noodzakelijk is om verdere juridische vervolgstappen te zetten. Haalt u veel voldoening uit conflicthantering en heeft u plannen om dit op professionele basis aan te bieden? Dan kunt u uw kennis verbreden door een mediator opleiding te volgen. In dit artikel leest u hier alles over.

Wat is mediation?

Mediation is een vorm van conflicthantering waarbij het de achterliggende gedachte is dat de strijdende partijen gezamenlijk tot oplossingen en afspraken zullen komen die het conflict zullen wegnemen. Deze vorm van het oplossen van conflicten is veelzijdig toepasbaar. Mediation kan ingezet worden bij onder andere burenruzies, zakelijke geschillen, familiezaken, conflicten met de overheid, arbeidsconflicten of echtscheidingen. Vooral bij de twee laatstgenoemde situaties wordt mediation veelvuldig ingezet.
De belangrijkste voorwaarde voor mediation is dat beide strijdende partijen bereid zijn om samen rond de tafel te zitten om mogelijke oplossingen te bespreken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een open overlegstructuur waarbij de mediator de rol van gespreksleider op zich zal nemen. Uiteraard zal deze persoon, als procesbewaker, een vorm van ondersteuning bieden bij het vinden van oplossingen maar hierbij wel een volledig onafhankelijke rol vervullen en dus geen oordeel vellen. Een mediator heeft immers een begeleidende rol en geen oordelende functie. Deze persoon zal zich ook niet inhoudelijk bemoeien met het conflict maar oplossingsgerichte ondersteuning bieden. De uiteindelijke oplossing zal dus door de betrokkenen zelf worden vormgegeven.

Waarom mediation een steeds populairdere vorm van conflicthantering is

Mediation is duidelijk aan populariteit aan het winnen. Dit komt niet alleen door de veelzijdige toepasbaarheid maar ook door de grote diversiteit aan mogelijkheden om de procedure op de gewenste manier vorm te geven. Er kan gekozen worden om het proces te doorlopen aan de hand van gesprekken op het kantoor van de mediator maar het is ook mogelijk om volledig op afstand van mediation gebruik te maken. Hierbij kunnen de moderne communicatiemiddelen en informatievoorzieningen worden benut. In dit laatste geval kunnen de strijdende partijen vrijwel volledig het tempo van het doorlopen van het proces bepalen.

De belangrijkste voordelen van mediation zijn uiteraard te vinden op financieel gebied. Mediation is één van de meest voordelige vormen van conflicthantering. De structuur van mediation is hierbij van grote invloed. Doordat beide strijdende partijen gebruik maken van slechts één juridische dienstverlener heeft dit uiteraard een positief effect op de kosten die hieraan verbonden zijn. Daarnaast heeft mediation in de meeste gevallen weinig tot geen effect op de onderlinge relaties waardoor dit ook een toekomstgerichte keuze is.

Eisen om een mediator te worden

Een groot aantal juridische dienstverleners hebben mediation in hun dienstenpakket opgenomen om aan de sterk toegenomen vraag hiervoor te kunnen voldoen. Daarnaast hebben grotere bedrijven, instellingen of overheden mediators in dienst om ondersteuning te bieden bij ontstane conflicten.
Het vak mediator is een vrij beroep. Dat wil zeggen dat iedereen zich als mediator kan profileren en het vak kan uitoefenen. Het is dan ook zeker niet het geval dat alleen advocaten of juristen werkzaam kunnen zijn als mediator. Ook bijvoorbeeld een huismeester bij een woonstichting, een conciërge op school of een maatschappelijk werker in een bedrijf of instantie kan deze rol vervullen maar ook managers, leidinggevenden, adviseurs en bemiddelaars die vaak met conflicten te maken hebben.
Vooral competenties als onafhankelijkheid en goede communicatieve vaardigheden zijn van belang om het vak mediator te kunnen uitoefenen. Daarnaast zijn vaardigheden als coachen, inlevingsvermogen, goed kunnen luisteren, inlevingsvermogen, inspireren, motiveren, plannen, analyseren, organiseren en onderhandelen van belang.
In de praktijk is het in veel gevallen wel een vereiste om MfN-mediator te zijn om het vak mediation goed te kunnen uitoefenen. Vrijwel iedere organisatie stelt dit als minimale vereiste. De letters MfN staan voor Mediatorsfederatie Nederland. Deze federatie staat onder beheer van de Stichting Kwaliteit Mediators (SKM). Deze stichting onderhoudt een MfN register waar gekwalificeerde mediators worden opgenomen die voldoen aan de kwaliteitseisen van deze stichting.

MfN erkende opleidingen om mediator te worden

Om ingeschreven te kunnen worden in het landelijke mediation register van de Mediators federatie Nederland, dient men minimaal een basisopleiding tot mediator te hebben gevolgd bij een door de MfN erkend opleidingsinstituut zoals AMV opleidingen. Het succesvol afronden van MfN erkende opleidingen (op HBO niveau) is de minimale vereiste om mediator te worden.
De kennis en inzicht in mediation wordt getoetst met een schriftelijk examen waarin de kandidaat 50 multiple choice vragen moet beantwoorden. Het examen wordt onder verantwoordelijkheid van de MfN afgenomen en heeft betrekking op de lesstof uit MfN documenten. Daarnaast moet er een vaardighedentoets worden afgelegd waarbij er de keuze gemaakt kan worden tussen een live-assessment (role play) of een video-assessment. Na voltooiing van de MfN erkende basisopleiding en het behalen van zowel de kennistoets als de vaardighedentoets, ontvangt de mediator een uitnodiging van de MfN om toe te treden tot het MfN register van mediators.
De MfN bewaakt de kwaliteit van de MfN-mediators met een systeem van kwaliteitsborging. Het systeem voor “Permanente Educatie (PE)”is een puntensysteem waarbij de mediator jaarlijks in de praktijk inzichtelijk moet maken dat deze persoon de vaardigheden beheerst en op de hoogte is van de actuele ontwikkelingen binnen dit specifieke vakgebied.

Veelzijdige mogelijkheden van opleidingsinstituut AMV voor een MfN erkende opleiding

AMV biedt als opleidingsinstituut veelzijdige mogelijkheden om een MfN erkende opleiding te volgen. De basisopleiding mediator van deze instantie is een gedegen opleiding om als MfN-mediator werkzaam te kunnen zijn. Daarnaast worden er vervolgopleidingen aangeboden om u verder te specialiseren in niches als een scheidings-, zakelijk-, arbeids-, strafzaken-, gezondheidszorg-, overheid-, of familie mediator.
Naast het verstrekken van complete basisopleidingen om een MfN erkende mediator te worden biedt AMV als opleidingsinstelling zeer veel mogelijkheden om uw kennis up-to-date te houden, uw basis te verbreden of gebruik te maken van andere persoonlijke ondersteuning. U heeft blijvende toegang tot het uitgebreide kenniscentrum en u kunt digitaal of fysiek bij het instituut terecht voor vakinhoudelijke ondersteuning in de praktijk. Hierbij kunt u denken aan ondersteuning op het gebied van kennis, advies, intervisie en supervisie (het sparren over lopende mediation procedures). Daarnaast biedt het instituut direct bruikbare tips en praktische handvatten voor effectieve opdrachtwerving.
Klik hier voor meer informatie over de MfN erkende opleidingen die door opleidingsinstituut AMV worden aangeboden.

Hoe werkt vragen naar juridisch advies?

  • Stap 1

    U stuurt uw vraag op naar Judex.nl

  • Stap 2

    Wij matchen uw vraag met een van onze experts

  • Stap 3

    Binnen 24 uur antwoord van een expert

  • Ruim 9 jaar ervaring
  • Landelijk mediator netwerk
  • Vaste prijzen, geen verrassingen

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven