fbpx
Ga naar content

Wat u moet weten over ouderlijk gezag

Een van de belangrijkste verantwoordelijkheden die u als ouder heeft is het ouderlijk gezag over uw minderjarige kinderen. Wat er gebeurt met het ouderlijk gezag als u en uw partner uit elkaar gaan, lichten we hieronder toe.

Wat is ouderlijk gezag?

Ouderlijk gezag houdt in dat u de wettelijke vertegenwoordiger bent van uw kind totdat uw kind de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. U bent dan verantwoordelijk voor het verzorgen en opvoeden van uw kind, maar ook voor het nemen van belangrijke beslissingen over bijvoorbeeld medische behandelingen, onderwijskeuzes en financiën.

Als het kind geboren is, krijgt de moeder automatisch ouderlijk gezag in Nederland. De vader krijgt ook automatisch gezag als u op dat moment getrouwd bent of geregistreerd partnerschap heeft afgesloten. Wanneer dit niet het geval is, dan moet de vader het gezag apart aanvragen.

Als door bepaalde omstandigheden een andere volwassene het gezag over het kind krijgt in plaats van de ouders, dan noemen we dat voogdij

Ouderlijk gezag na een scheiding

Wanneer u gaat scheiden en u samen met uw ex-partner kinderen heeft die onder de 18 jaar zijn, blijft u meestal het gezamenlijk gezag houden, tenzij de rechter anders beslist. Beide ouders blijven dan samen verantwoordelijk voor de zorg en belangrijke beslissingen. Het is daarom belangrijk dat u altijd goed blijft communiceren en samenwerkt met uw ex-partner tijdens en na de scheiding. Stel altijd het belang van uw kind(eren) voorop. Wilt u hier hulp bij ontvangen? Een mediator kan u goed helpen tijdens de scheidingsprocedure.

Behoud u beide het ouderlijk gezag? Tijdens de scheidingsprocedure is het verplicht om een ouderschapsplan te maken, u kunt hierin zo veel mogelijk in vastleggen. Zo worden er duidelijke afspraken gemaakt over de zorg en opvoeding van uw kind(eren).  Vervolgens wordt dit altijd door een rechter beoordeeld.

Eenhoofdig ouderlijk gezag

Het kan ook in sommige gevallen voorkomen, dat het gezamenlijke gezag niet in het belang van het kind is. Dit kan het geval zijn als er bijvoorbeeld sprake is van huiselijk geweld of  ernstige communicatieproblemen. In dit soort situaties kan een van de ouders eenhoofdig gezag aanvragen bij de rechter. Als dat wordt toegekend, dan heeft één ouder het gezag en hij of zij mag dan alle beslissingen nemen.

De rechter kijkt hierbij altijd naar het belang van het kind. Dit betekent dat u goed moet kunnen aantonen waarom gezamenlijk gezag niet werkt en waarom eenhoofdig ouderlijk gezag beter is in uw geval. Verliest u het ouderlijk gezag? Als u als ouder geen ouderlijk gezag meer heeft, kunt u geen beslissingen nemen over belangrijke zaken en bent u minder betrokken bij de opvoeding en zorg van uw kind.

De juiste hulp

Wilt u graag de juiste hulp ontvangen? De experts van Judex kunnen u verder helpen. Plan een vrijblijvend adviesgesprek in met een van onze experts. De service van Judex is altijd afgestemd op uw specifieke behoeften.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven